egy férfi szürke halat tart a kezében, mögötte tenger

Gondok vannak a Magyarországon kapható halakkal

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal őszi-téli ellenőrzésén komoly problémákra derült fény.


Több mint 120 étteremben és élőhal árusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állami Halőri Szolgálata. Az akció során 17 esetben, azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt. A legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.

A halkereskedelmi egységek ellenőrzésének célja, hogy az év minden szakaszában igazolt eredetű, biztonságos és jó minőségű haltermékek kerüljenek az üzletekbe és az étkezőasztalra. Ez a szempont és természetesen a hatályos jogszabályi előírások is sérültek abban a 17 esetben, amikor eljárást kezdeményeztek az állami halőrök.

A legnagyobb mennyiségű, 57 kg igazolatlan eredetű halat, köztük pontyot, harcsát, busát és pisztrángot Miskolcon foglalták le a szakemberek, míg Törökszentmiklóson 54 kg hal jutott hasonló sorsra.

A NÉBIH felhívja a halkereskedelmi egységek figyelmét, hogy a származást igazoló dokumentumokkal nem rendelkező, valamint a jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt hal és haltermék minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, éppen ezért sem a hazai üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem kerülhet forgalomba. Amellett, hogy a NÉBIH az ilyen termékeket haladéktalanul kivonja a forgalomból, a szabálysértő kereskedővel szemben 100-500 ezer forintig terjedő halvédelmi bírságot szabhat ki.