hamburger salátával és paradicsommal

Azonnal reklamálj az étteremben, ha így kapod a hamburgered!

Ha nem jól készítik el a húst, az akár ételmérgezést is okozhat. Szerencsére vannak árulkodó jelek.


Sokak kedvence a hamburger, ráadásul a magyar otthonokban is egyre többször kerül az asztalra. Nem árt azonban óvatosnak lenni, akár étteremben, akár a saját kertedben készül – hívja fel a figyelmet az angol Mirror minapi cikke.

A húst ugyanis alaposan át kell sütni, bár a legtöbben máshogy szinte nem is tudják elképzelni, mégsem jó, ha rózsaszín marad belül. Az ok: a Mirror által megkérdezett szakemberek szerint a nyers hús ételmérgezést okozhat.

Jobb éttermekben más azért a helyzet, ott rendelkezésre állnak az eszközök, amivel végig kézben tudják tartani a sütés folyamatát, otthon ez jóval nehezebb.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ők színtől függetlenül biztosítani tudják, hogy olyan hőkezelést kapjon a húspogácsa, aminek következtében a kórokozók kipusztulnak benne. A kevésbé megbízható, kihalt útszéli büfékben, bisztrókban viszont kezdj el gyanakodni, ha rózsaszín húsú hamburgert szolgálnak fel és bátran küldd is vissza az ételt.

hamburger \u00e9s s\u00fclt krumpli

Fotó: KWON JUNHO / Unsplash

A hús minősége és származási helye nem garancia semmire, ezért ha a legjobb helyről is vásárolsz, akkor is azon múlik minden, hogy hogyan sütöd át utána a húst. A baktériumok ugyanis darálás közben kerülhetnek be a hús felületéről a belsejébe.

Az egyben vásárolt steakeknél ez a veszély nem áll fenn, azokat otthon is szabad rózsaszínre hagyni.