egy ijedt nő rózsaszín háttér előtt
Fotó: Master1305 / Shutterstock

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a hangyák már bent vannak a konyhádban

A hangyainvázió semelyik konyhát nem kíméli, ezért fontos tudni, mik a jelei az érkezésüknek. Ha ugyanis időben elcsíped őket, akkor még nem lesz szükség szakemberre.


Ártalmatlannak tűnhetnek, de a hangyák megrongálhatják a lakásod bizonyos részeit, és persze beszennyezhetik az élelmiszereket is. Marthastewart oldalán azonban rábukkantunk egy cikkre, ami leírja, hogy miként lehet még időben lefülelni a kellemetlen betolakodókat.

Ez is érdekelhet: Életveszélyes, ha nem ismered fel az ételmérgezés tüneteit

A kárt okozó hangyafajok

fekete hangya egy levelen

Fotó: mi_shots / Unsplash


Több mint 10 ezer hangyafaj létezik a földön, ám szeretett konyhádra nézve a fahangyák a legkártékonyabbak. Ők ugyanis képesek átrágni a fát is, sőt befurakodhatnak az ajtó-, és ablakkeretekbe vagy akármilyen más fagerendába.

keny\u00e9rmorzsa \u00e9s hangy\u00e1k

Fotó: RHJPhtotos / Shutterstock


A fahangya által okozott kár olyan súlyos lehet, mint a termeszeké. Ha nem kezeled időben a helyzetet, akkor a kár nagyon komoly lehet, hiszen egy kolóniához akár több 10 ezer munkás is tartozhat. A különbség viszont az, hogy a termeszek a fából táplálkoznak, míg a hangyák "csak" alagutakat ásnak benne, hogy menedékre leljenek, eközben viszont megrongálják a lakás fa részeit.

Miért jönnek hangyák az otthonodba?

k\u00e9t hangya levelek k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: MD_JERRY / Unsplash


A lakásod akkor vonzza leginkább a rovarokat, ha nem tartod tisztán a ház melletti udvart. Fontos, hogy megszabadulj a felesleges levelektől, törmelékektől és szeméttől, ezek ugyanis tökéletes búvóhelyet biztosítanak a hangyakolóniáknak. Ha már bejutottak a lakásodba, akkor általában olyan nedves, hűvös helyeken szeretnek "letelepedni", mint a fürdőszoba, konyha vagy a pince.

Hogyan védd meg az élelmiszert?

\u00e9telek az asztalon, poharak

Fotó: Maddi Bazzocco / Unsplash


A hangyákat természetesen az étel vonzza a legjobban, amit jó esetben a konyhában tárolsz. Bár a hangyák a szúnyogokkal ellentétben nem hordoznak betegségeket, viszont képesek baktériumokat és gombás organizmusokat bevinni a lakásodba. Ha ezek rákerülnek az ételre, akkor már könnyen megbetegedhetsz tőlük. A legjobb megoldás az, ha az élelmiszereket lezárt edényekben vagy zacskókban tárolod. Erre különösen érdemes figyelned, ha mondjuk egy kerti partit szervezel, de nem akarod szembetalálni magad hangyainvázióval.

Hogyan kezeld a helyzetet

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron hangy\u00e1k

Fotó: Boyloso / Shutterstock


A fahangyák sajnos a rejtőzködés mesterei. Ha nem vagy figyelmes, akkor hónapokig eléldegélhetnek az otthonodban, mielőtt észrevennéd őket. Figyelj oda a fűrészporszerű morzsákra, kis repedésekre és lyukakra.

Az enyhe "hangyafertőzést" könnyen lehet orvosolni különféle rovarölő szerekkel, de ha a probléma több mint három hónapig észrevétlen marad, akkor muszáj lesz szakembert hívnod.