barna egész krumplik egy fa deszkán késsel
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: Hasselback burgonya

A legendás Hasselback krumpli a létező egyik legizgalmasabb köret (eredetileg annak készült), apróságokkal feldobva azonban egytálételnek, vendégvárónak is tökéletes.



Hozzávalók

  • 6-8 közepes burgonya
  • 50 ml olívaolaj
  • egy csokor friss rozmaring
  • frissen őrölt bors

Így készül

  1. A burgonyát nagyon alaposan megtisztítjuk, majd milliméter vékonyan beirdaljuk kb. annak háromnegyedéig.
  2. Az olívaolajat elkeverjük néhány nagyobb csipet sóval, frissen őrölt borssal és a felaprított rozmaringgal.
  3. A burgonyákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és mind a felületüket, mind a szeletek közötti részt alaposan bedörzsöljük a fűszeres olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt készre sütjük.
  4. Kínáljuk a kedvenc mártogatósunkkal, például sajt- vagy fokhagymaszósszal!
VINCE-infó: a Hasselback krumpli nevét a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigeten található szállodáról kapta, ahol először készítették az 1950-es években. Sajt mellett az eredeti receptben szalonnával is megszórták, köretként tálalták.