Itt a megoldás, hogy mit kezdj a használt sütőolajjal!

Itt a megoldás, hogy mit kezdj a használt sütőolajjal!

Bárhogy is sikálod, mindig zsíros marad? A csapba önteni pedig a lehető legrosszabb ötlet. Van megoldás!

Nem te vagy az egyedüli, akinek a sütés után rendszeresen a sütőedény aljára rakódik az olaj, amit csak többszöri mosogatással lehet végképp eltávolítani.

De az is örök probléma, hogy mit is kezdjünk a használt olajjal. A állagából fakadóan a szemetes nem a legjobb ötlet, pláne, ha még ki is lyukad valahol a zacskó. Ennél még rosszabb gondolat, ha a csapba vagy a WC-be öntenéd.

A probléma olyannyira általános, hogy fel is találtak rá egy megoldást, amit a hamuesgyemant.hu mutatott be a BonAppetít cikke alapján.

A termék a 100%-ban növényi alapú FryAway por, amit ha beleszórsz sütés után az olajba, akkor az megszilárdul. Ezt már könnyedén kidobhatod a szemétbe a többi szilárd dologgal együtt.

Varázslatnak tűnhet, de valójában tudományról van szó. A működés módja hasonló ahhoz a folyamathoz, ahogyan a margarin készül.

A FryAway terméke is növényi olajból készül, és amikor az elhasznált olajhoz adják és felmelegítik, a folyadék szilárd halmazállapotúra vált. Miután az olajból kicsúszik az imbolygó korong, az edény vagy serpenyő szinte teljesen tiszta lesz

Miért ne öntd ki az olajat? 

Nem tűnhet nagy dolognak, ha időnként egy kis olajat öntesz a lefolyóba, ám sokan gondolják még így a Földön, aminek következtében évente több millió liter olaj kerül a mosogatókba, ez pedig az infrastruktúrára és a higiéniára nézve is veszélyt rejt magában. Más hulladékokkal együtt az olajok zsírhegyekké, óriási zsíros masszákká állnak össze, eltömítik a csatornarendszereket, túlfolyásokhoz és szennyeződésekhez vezetnek.

Sok kicsi sokra megy: a jelentéktelennek tűnő cselekedet katasztrofális hatással lehet a környezetre és a vízforrásainkra. Mindazonáltal a hulladékcsökkentés terén a FryAway sem jeleskedik: a szilárd olaj nem feltétlenül komposztálható, így valószínűleg mindenképpen a hulladéklerakóban végzi.

A legjobb megoldás egyébként, ha újrafelhasználod a sült olajat legalább egyszer, de akár többször is, majd egy helyi olaj-újrahasznosító központot keresel.

Ez persze macerás lehet, szóval a FryAway még mindig a kisebbik rossz. Ha az olajat visszaöntik egy műanyag palackba vagy üvegbe, és a hulladéklerakóba küldik, évszázadokig tart, amíg lebomlik. Önmagában (palack nélkül) a növényi olaj 28 nap alatt képes lebomlani.