fagylalt, tölcsér, piros eperdarabok
Fotó: Svitlana / Unsplash

Egy nap, egy recept: eperfagyi

Házi készítésű gyümölcsfagylalt, hogy mindig legyen mivel hűsíteni magad a forró napokon.



Hozzávalók

  • 50 ml zsíros tejszín
  • 250 ml zsíros tej
  • 230 g cukor
  • 250 g eper
  • 5 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só

Így készül

  1. Alacsony hőfokon felforraljuk a tejet, és belekeverünk 180 g cukrot.
  2. Üvegtálba ütjük a tojásokat és villával felverjük. Lassan, folyton kevergetve hozzáadagoljuk a tejet. Visszaöntjük a főzőedénybe a tojásos tejet és lassú tűzön – vigyázva, hogy ne forrjon fel – addig főzzük, míg besűrűsödik.
  3. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliáscukrot, a sót és hűtsük szobahőmérsékletűre. Ezután lefedve tegyük a mélyhűtőbe 2 órára.
  4. Az epret közben vágjuk fel, szórjuk meg a maradék cukorral és turmixoljuk le.
  5. A vaníliás tejet ekkor vegyük ki a fagyasztóból, robotgéppel keverjük hozzá a tejszínt és az eperpépet. Keverjük 5-10 percig, majd tegyük vissza még 4 órára.
  6. Közben vegyük ki néha és ismét keverjük át, így még krémesebb lesz.