
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: thai csirkés-rákos burger
2022-04-29
Ilyen különleges, thai fűszerezésű hamburgert biztosan nem ettél még étteremben sem. Vigyázat, függőséget okoz!
Hozzávalók
- 400 g csirkecombfilé
- 1/3 teáskanál őrölt szecsuáni bors
- 12 db garnéla
- 1 fej lila hagyma
- 2 evőkanál almaecet
- 2 teáskanál cukor
- 1 db lime
- 2 közepes sárgarépa
- 2 evőkanál édes csiliszósz
- 1 teáskanál világos szójaszósz
- 1 evőkanál thai bazsalikom, finomra aprítva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 db hamburger buci
- só
Így készül
- A csirkecombfiléket bedörzsöljük sóval és szecsuáni borssal, meglocsoljuk egy fél lime levével, és egy éjszakát pihentetjük.
- Egy deci langyos vízben feloldjuk a cukrot, egy nagy csipet sót és az almaecetet, majd leöntjük vele a vékonyan felkarikázott lila hagymát. Ezt is a hűtőben pihentetjük éjszaka.
- A répákat durvára reszeljük, majd öt evőkanál vízzel és egy csipet sóval roppanósra pároljuk. Hozzáadjuk az édes csiliszószt, a szójaszószt, néhány csepp limelevet és pár evőkanál vizet. Miután felforrt, levesszük a tűzről.
- A csirkecombokat közepesen forró serpenyőben lefedve, kevés olajon, oldalanként 3-3 percet pirítjuk. Tálalásig pihentetjük.
- A rákokat ugyanabban a serpenyőben evőkanálnyi olívaolajon 3-4 percet pirítjuk, sót, pár csepp limelevet és thai bazsalikomot adunk hozzá.
- A bucikat félbevágjuk és megpirítjuk. Az aljára párolt répa kerül, erre fektetjük a csíkokra vágott húst és elosztjuk a rákokat. A tetejére halmozzuk az ecetes hagymát.