két hamburger szürke asztalon
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: thai csirkés-rákos burger

Ilyen különleges, thai fűszerezésű hamburgert biztosan nem ettél még étteremben sem. Vigyázat, függőséget okoz!



Hozzávalók

  • 400 g csirkecombfilé
  • 1/3 teáskanál őrölt szecsuáni bors
  • 12 db garnéla
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 db lime
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 evőkanál édes csiliszósz
  • 1 teáskanál világos szójaszósz
  • 1 evőkanál thai bazsalikom, finomra aprítva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 db hamburger buci

Így készül

  1. A csirkecombfiléket bedörzsöljük sóval és szecsuáni borssal, meglocsoljuk egy fél lime levével, és egy éjszakát pihentetjük.
  2. Egy deci langyos vízben feloldjuk a cukrot, egy nagy csipet sót és az almaecetet, majd leöntjük vele a vékonyan felkarikázott lila hagymát. Ezt is a hűtőben pihentetjük éjszaka.
  3. A répákat durvára reszeljük, majd öt evőkanál vízzel és egy csipet sóval roppanósra pároljuk. Hozzáadjuk az édes csiliszószt, a szójaszószt, néhány csepp limelevet és pár evőkanál vizet. Miután felforrt, levesszük a tűzről.
  4. A csirkecombokat közepesen forró serpenyőben lefedve, kevés olajon, oldalanként 3-3 percet pirítjuk. Tálalásig pihentetjük.
  5. A rákokat ugyanabban a serpenyőben evőkanálnyi olívaolajon 3-4 percet pirítjuk, sót, pár csepp limelevet és thai bazsalikomot adunk hozzá.
  6. A bucikat félbevágjuk és megpirítjuk. Az aljára párolt répa kerül, erre fektetjük a csíkokra vágott húst és elosztjuk a rákokat. A tetejére halmozzuk az ecetes hagymát.