Barna kenyér fehér szalvétán késsel

Megérdemli az ünnep a házi kenyeret

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: burgonyás kenyér az augusztus 20-i kenyérünnepre

Az augusztus 20-i ünnepre és hosszú hétvégére egy remek kenyér receptet ajánlunk!


​Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 diónyi vaj
  • 1 nagy burgonya
  • 300 ml langyos víz

Így készül

  1. A burgonyát hámozzuk meg, kockákra vágva főzzük puhára, majd hűtsük le és törjük át.
  2. Az élesztőt egy kis langyos vízben futtassuk fel. A lisztbe szórjunk sót, morzsoljuk bele a vajat, és az áttört burgonyát is adjuk hozzá. Öntsük fel az élesztős vízzel, és kezdjük összegyúrni – ha kell, adhatunk még hozzá vizet, hogy lágyabb legyen a tészta. Miután jól átgyúrtuk, kidagasztottuk, langyos helyen hagyjuk pihenni egy órát, hogy jól megkeljen. Ezután gyúrjuk át újra,majd a sütés előtt sütő papírral bélelt sütőlemezen pihentessük húsz percet.
  3. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, melyben pirosodásig süssük a kenyeret. Még melegen csavarjuk illatmentes, nedves konyharuhába, s így hagyjuk teljesen kihűlni.