chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Egy apró trükk és soha többé nem esik össze a házi süti

2023. július 23.

A házi süti nagyon finom, ha jól van elkészítve. A leggyakoribb „szépséghiba” a lapos, nem elég puha, levegős tészta. Pedig könnyű ezen segíteni.

A konyhában munkálkodva fontos, hogy mindig figyelmet fordítsunk arra, ami a sütőben zajlik. Ahhoz, hogy ne süssük véletlenül túl, vagy esetleg alul az adott ételt, elengedhetetlen megnézni, milyen az állaga. Sok esetben viszont kifizetődő lehet, ha türelmesek vagyunk, főleg a sütemények esetében – javasolja a thedailymeal.

Megeshet, hogy reflexszerűen ki szeretnénk nyitni a sütőt azért, hogy megbizonyosodjunk arról, mennyi ideig kéne még bent tartani az édességet. Ez azonban kifejezetten árthat a süteményeknek. A sütik tésztájának ugyanis egyenletes és állandó hőre van szüksége ahhoz, hogy az megfelelően felfújódjon. Azzal pedig, hogy állandóan kinyitjuk a gép ajtaját, megváltoztatjuk a belső hőmérsékletet és a puha, levegős piskóta helyett könnyen egy lapos, sűrű korongot kapunk.

Nem véletlenül ennyire szigorúak a sütemények receptjei. Míg a sós ételek esetében többé-kevésbé játszhatunk a mennyiségekkel, az édességeknél érdemes pontosan követni a receptben előírt adagokat. A cukrászok pontosan tudják, mekkora probléma lehet abból, ha nem figyelnek rendesen a száraz és a nedves összetevők arányára. Ilyen esetben akár az egész tészta mehet a kukába.

Ezzel párhuzamosan azzal is tisztában vannak, hogy a megfelelő hőmérséklet beállítása egy egzakt tudomány. Minden alkalommal, amikor sütés közben kinyitjuk a sütőt, a hőmérséklet 4 és 65 fok között bármekkora mértékben csökkenhet (az időtartamtól függően). Ez nagyon nem mindegy. A sütőpor vagy a szódabikarbóna a hő hatására kezdenek „dolgozni”. A kelesztés során a kelesztő alapanyagok gázt bocsátanak ki, ami végső soron kitágul, ezzel légbuborékokat képezve a süteményben. Ha túl gyakran esik le a sütő hőmérséklete, az egyrészt lassítja a procedúrát, másrészt akadályozhatja a kelesztést, aminek bizony „lapos” vége lesz.

Címlapfotó: Aneta Voborilova / Unsplash