
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: házitészta-alaprecept
2022-05-28
Univerzális tésztarecept, az összetevők tökéletes arányát adja, a végső forma már csak rajtunk múlik.
Hozzávalók
- 300 g sima liszt (BL55)
- 100 g durumliszt
- 4 tojás
- 4 g tengeri só
Így készül
- A kétféle lisztet és a sót keverjük össze, borítsuk a munkalapra, és öntsük bele a felvert tojásokat. Lassan keverjük el, míg a liszt felveszi a tojást, majd 10-12 perc alatt gyúrjunk belőle ruganyos tésztát.
- Ha ez lágy és ragadós, akkor kevés liszttel, ha száraz és töredezett, akkor kevés vízzel korrigáljuk.
- A kész tésztát befóliázva pihentessük a pulton 30 percig, majd nyújtsuk, vágjuk a kívánt alakra, és sós, forrásban lévő vízben főzzük, míg feljön a víz tetejére (kb. 2 perc).
VINCE-tipp
- A tészta készülhet tojás nélkül, ehhez a változathoz csak durumlisztet és vizet használunk.
- A gazdag tojásos tészta készülhet csak a tojások sárgájából, ebben az esetben 100 g lisztre 3 sárgáját számolunk.
- A tészta pihentetése azért fontos, mert ekkor szívja meg magát a lisztszemcse vízzel, így pedig a formázása könnyebbé válik.