két sárga tésztahalom fa asztalon
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: házitészta-alaprecept

Univerzális tésztarecept, az összetevők tökéletes arányát adja, a végső forma már csak rajtunk múlik.



Hozzávalók

  • 300 g sima liszt (BL55)
  • 100 g durumliszt
  • 4 tojás
  • 4 g tengeri só

Így készül

  1. A kétféle lisztet és a sót keverjük össze, borítsuk a munkalapra, és öntsük bele a felvert tojásokat. Lassan keverjük el, míg a liszt felveszi a tojást, majd 10-12 perc alatt gyúrjunk belőle ruganyos tésztát.
  2. Ha ez lágy és ragadós, akkor kevés liszttel, ha száraz és töredezett, akkor kevés vízzel korrigáljuk.
  3. A kész tésztát befóliázva pihentessük a pulton 30 percig, majd nyújtsuk, vágjuk a kívánt alakra, és sós, forrásban lévő vízben főzzük, míg feljön a víz tetejére (kb. 2 perc).

VINCE-tipp

  • A tészta készülhet tojás nélkül, ehhez a változathoz csak durumlisztet és vizet használunk.
  • A gazdag tojásos tészta készülhet csak a tojások sárgájából, ebben az esetben 100 g lisztre 3 sárgáját számolunk.
  • A tészta pihentetése azért fontos, mert ekkor szívja meg magát a lisztszemcse vízzel, így pedig a formázása könnyebbé válik.