barna és fehér sütemény fehér tányéron

Miből készül a jégkrém? - VIDEÓ

Mi kerül a jégkrémbe, amitől habos lesz és sokáig megőrzi állagát? Hogyan kerül a szósz a közepébe? Ezúttal jégkrémgyárban forgott a kamera.

Az alábbi videóból megtudhatod, miből áll össze a "lényeg" a jégkrémszendvicsben és a tölcséres jégkrémben, sőt, az is kiderül, hogy jut a finom eper- vagy karamellaszósz a közepébe.

Ice Cream Sandwiches | How It's Made

Első lépésként nagy hűtőtartályokban friss folyékony tejszínt, sovány tejport, növényi alapú stabilizálót és emulgeálót elegyítenek. A stabilizáló megakadályozza, hogy kicsapódjon a következő lépésben beletett cukor, az emulgeáló pedig a habosítást segíti. Amikor már a cukor is belekerült, 3 percig keverik, majd az egész megy a pasztörizálóba, ahol 30 percet tölt 72 Celsius fokon (hogy miért épp ennyin, arról IDE KATTINTVA olvashatsz).

Amikor már minden bacit kiöltek, akkor vaníliaaromát adnak hozzá, lehűtik, majd habosra verik 15 másodperc alatt (enélkül inkább hasonlítana fagyasztott tejhez, mint fagyihoz). A jégkrémszendvicshez eddigre már előkészítették a két réteg csokis kekszet, amit két oldalról adagolnak, miközben nyomják közéjük az elkészült fagyit. Egy perc alatt 140 kész jégkrém jön le a futószalagról, ami csomagolás után rögtön megy a 22 fokra temperált hűtőkamrába.

Hasonlóan áll össze az a krém is, amit tölcséres jégkrémekhez használnak. Betöltés előtt a tölcsért bevonják belülről csokoládéval, ami megszilárdulva áthatolhatatlan réteget képez, így fagylalt nem áztatja el a tölcsért. (Hogy miből készül a tölcsér, azt IDE KATTINTVA nézheted meg.) A jégkrém közepébe szoktak még gyümölcs- vagy karamellszószt fecskendezni, megszórják még valami ropogóssal, majd hőre olvadó ragasztóval rögzítenek rá egy tetőt és már kész is.