kéksajt egy asztalon

Kékek, illatosak és finomak

Hogy készül a kéksajt? - VIDEÓ

Mitől lesz kékes-szürkés erekkel és pöttyökkel teli egy sajt? Hogyan kapja különleges zamatát és textúráját? Kérdéseidre megkapod a választ a kéksajt gyártását bemutató videóból.



A lenti videóban a klasszikus kéksajt elkészítési folyamatáról lesz szó.

Ez is érdekelhet: Hogyan készül a chips?


Az eljárás három fontos hozzávalóval kezdődik: Penicillium Roquefort penész, baktérium kultúra és tejoltó. A felsorolt adalékok teszik lehetővé, hogy a homogenizált tejből a több órás művelet után végül sajt lesz. A tej a következő folyamatokon megy keresztül: savanyítás, alvadás, valamint az aludttej és savó szétválasztása. Az így kapott túrószerű sajtot kerek formákba teszik, majd 48 órán keresztül sós vízben áztatják . Ezek után következik a sajtok hosszú fémpálcikával való átszúrása, amely lehetővé teszi, hogy levegő kerüljön a belsejükbe, ami segíti a Penicillium Roquefort penész szétterjedését a sajtok minden részén. A következő állomás az érlelő terem, ahol a sajtokat nagyjából 8-10 fokban tárolják. 30 nappal később becsomagolják őket, majd további 30 napig érlelődnek, mielőtt az asztalodra kerülnek.

A világ legdrágább sajtjának sztorijában magyar szál is van