tabasco chili szósz

Nem is gondoltuk volna, hogy milyen sok időt igényel az elkészítése

Miből készül a Tabasco chilipaprika szósz? - VIDEÓ

3 évig tart a Tabasco paprikaszósz készítése, de mi most 5 perces videóban megmutatjuk a lényeget. Például azt is, hogy mire kell a piros bot.


Utazásunk az amerikai Lousiana államban kezdődik 1868-ban, amikor Edmund McIlhenny megalapította a világhírű Tabasco csípős szósz márkát. Az eredeti szószt tabasco chilipaprikából készítik, de ezenkívül használnak még jabanero és chipotle csiliket is.


Az egészséges, érett chilipaprikákat kézzel szedik le egyenként. De honnan tudni hogy érett? Egy piros bot segítségével állapítják meg ezt. Ha a paprika színe megegyezik a bot élénk piros színével, akkor készen áll a leszedésre. A begyűjtött paprikákat először összezúzzák majd megsózzák. Az így kapott masszát ezután korábban whiskey érleléséhez használt tölgyfahordókba teszik, papírral letakarják a tetejét és érlelni hagyják. A hordó pont annyi levegőt enged be, amennyire a paprika masszának szüksége van az erjedéshez. Utolsó lépésként a hordó tetejét lehegesztik majd sót szórnak rá.

A chilipaprika massza összesen három évet tölt a fahordókban.

Az erjedés közben szén-dioxid képződik, ami miatt levet ereszt a paprika, a só dolga, hogy ezt felszívja. Ha letelt a fermentációs idő, leszedik a sót és felnyitják a hordót.

Ebben az állapotban még nem ehető a csili paszta, ezért egy nagy keverőgépbe teszik és ecetet adnak hozzá.

ezután három-négy hétig keverik a szószt, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ecet felvegye a paprika színét és aromáját. A keveréket egyáltalán nem kell főzni, ugyanis az ecet természetes tartósítószerként működik. Viszont le kell őrölni, hogy a paprika húsát és a magokat külön tudják választani. Ezután minden szósz a minőségellenőrzőkhöz kerül, akik meg is kóstolják az elkészült chiliszószt.

Ha mindent rendben találtak az ellenőrzésen, akkor a szószt kis üvegekbe töltik és már indulhatnak is világkörüli útjukra.