croissant

Több mint 100 rétegből áll

Miből készül a "gyári" croissant? - VIDEÓ

Gondoltad volna, hogy a croissant nem is francia eredetű? És azt kitalálod, hogy egy gyárban mennyi croissant gyártanak óránként? Többek között ezekre is fény derül majd a videóból.

Megannyi ember nagy kedvence a vajas, sokrétegű, pihe-puha croissant. Ám azt kevesen tudják, hogy pontosan hogyan is készül az a fajtája, amit nem kézzel gyúrnak és esetleg csak a gyártás után napokkal kerül elfogyasztásra.

A croissant felmenője az osztrák kifli (Kipferl), amit már a 13. században is készítettek. Franciaországba egy osztrák tüzértiszt, bizonyos August Zang révén került, aki 1839-ben bécsi pékséget nyitott Párizsban.


A gyári croissant tésztáját margarinnal, élesztővel, hideg vízzel, cukorral, egy kevés sóval és fehér liszttel készítik. A keveréket először egy hatalmas keverőgépbe teszik, ahol jó alaposan elkeverik. Az elkészült tészta ezután egy nyújtógépbe kerül. A következő lépésnél egy vajréteg kerül a tésztára, majd egy gép félbehajtja a tésztát, hogy a vaj belül maradjon. Ha ez megvolt, elkezdik a tésztát több rétegben hajtogatni. Addig tart ez a hajtogatás, amíg a tésztának 243 rétege nem lesz. A meghajtogatott tésztát ezután egy zacskóba teszik, majd 8 órán keresztül hűtőben pihentetik. Következő lépésként egy gép segítségével háromszöget vágnak ki a tésztából, amit majd egy másik gép croissant alakúra formáz.

Ezzel a módszerrel 50 ezer croissant készül óránként.

De még mindig nincs vége a croissant útjának. A megformázott tésztákat átviszik egy helyiségbe, ahol a gőz hatására elkezd dolgozni az élesztő. Ebben a gőzteremben egy órát töltenek a sütemények, ezalatt a méretük megduplázódik. Csak ezután mennek tovább a sütőbe, ahol nagyjából 40 percig sülnek 175 fokon. Az ekkor kialakult gőz kis buborékokat alakít ki a croissant-ban, amitől a sok réteg szétválik. A péksütemény következő állomása a minőségellenőrzés és a csomagolás.

Olvasd el ezt is: A 6 legfinomabb boros koktél