sárga folyadék egy kifaragott tökben, sötét asztalon

A töklevesek (japán) császára

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: sült Hokkaido-tökleves kókusztejjel

Aki kóstolta már életében a különleges Hokkaido tököt, az mind függővé vált. A belőle készült leves szintén felejthetetlen, semmivel össze nem hasonlítható élmény.



Hozzávalók

  • 1,5 kg Hokkaido tök
  • 200 ml kókusztej
  • 1 fej hagyma
  • 1 liter alaplé
  • 50 g tökmag
  • 20 ml tökmagolaj (pirítotttökmagból)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só
  • 1/2 teáskanál őrölt fehér bors
  • 1/8 szerecsendió

Így készül

  1. Cikkekre vágjuk a tököt és 40-50 perc alatt, 200 fokossütőben megsütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és tálba kanalazzuk.
  2. A felaprított hagymát forró olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a tököt, átforgatjuk.
  3. Felöntjük az alaplével, öt percig gyöngyöztetjük, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, fehérborssal, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, hozzákeverünk 150 ml kókusztejet, forralunk rajta még egyet.
  4. A tökmagot száraz serpenyőben kipattogtatjuk, tálalásnál megcsurgatjuk a levest a maradék kókusztejjel és a tökmagolajjal, majd megszórjuk a ropogós tökmagokkal.
VINCE-infó: a hokkaido egy japán sütőtök fajta, ritkábban Red Kuri Squash és Red Hubbard néven is találkozni vele. Héja pirosba hajló (nem kell hámozni), húsa lisztes és mindig édes. Sütve is finom.