emberek egy piaccsarnokban

500 éve még trágyának használták, ma minden falatért harc megy

Itthon nem a leggyakoribb étel, de az USA és a mediterrán országok egyik legnépszerűbb fogásáról van szó. Pedig régen egyáltalán nem számított olyan ínyencségnek, mint most.


Izgalmas történelmi érdekességet elevenített fel az Insider: hogyan vált a turizmus és a konzervek megjelenése miatt ínyenc falattá egy előtte még trágyaként használt rákféle? Elmeséljük!

Amikor az első európai telepesek megérkeztek Észak-Amerikába, feljegyzéseikbe azt írták, annyi homár volt a Massachusetts-öböl környékén, hogy több mint fél méter magas homárhalmokat sodort partra a víz. Ahelyett viszont, hogy a ma már finom fogásnak számító rákhúst feldolgozták volna, a telepesek zavarba jöttek a csúnya „tengeri csótányok" láttán.

Amerika vizeiben a homár hiába volt bőségesen fellelhető, a helyiek mégis nemkívánatos állatként tekintettek rájuk: az amerikai őslakosok és a telepesek egyaránt trágyaként és halcsaliként használták őket.

Bőségük által viszont a telepesek könnyen hozzájutottak a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéhez a rossz termés idején, vagy a hidegebb időszakokban.

Emiatt a homár hamarosan a szegény emberek étele lett, a foglyokat, tanoncokat és rabszolgákat etették velük spórolásból.

Mindez azonban az 1800-as évek közepén két dolog miatt megváltozott: megjelentek a konzervek és a kiépült a vasúti közlekedés. Az ország belsejében élők már olcsón vásárolhattak homárkonzervet, ami az egyik legnépszerűbb konzervtermékké vált a piacon. Emellett a megfizethető árú vonatjegyeket is megengedhettek maguknak, így elindulhattak a tengerparti amerikai városokba.

A friss homár hirtelen népszerű lett az új-angliai turisták körében, az új kereslet miatt pedig éttermek is elkezdték felszolgálni az ételt. Receptek is születtek már arról, hogyan lehet a homárt a legjobban pácolni és főzni.

A jelenség hatására homár árucikké vált, nem pedig kellemetlenséggé. Az árak az 1880-as években ugrásszerűen emelkedni kezdtek.

A második világháborúra a homár már igazi csemegének számított. Új státuszának köszönhetően az Egyesült Államokban a tehetős vendégek soha nem látott mennyiségben kezdtek homárt és kagylót fogyasztani.

Amerikában azóta sem lassítanak a homárevéssel és a világ is rákapott. Ma már igazi luxuscikknek számít, kilójáért Magyarországon 20-40 ezer forintot is elkérnek.