barna hajú lány áll a tengerparton, keze a fején

Ezeket az ételeket, italokat kerüld a hőségriadó alatt, mert kiszáradhatsz!

Kórházba is kerülhet az, aki a fokozott izzadás okozta folyadékvesztés mellett még olyan élelmiszereket eszik, amik elvonják a vizet a szervezettől.A hőségriasztás előrejelző és figyelmeztető rendszerét 2005-ben vezették be Magyarországon. A hőségriasztást, annak fokozatát, valamint az érvénybe lépés időpontját az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján mindenkor az országos tisztifőorvos határozza meg és hirdeti ki.

Magyarországon a hőségriasztásnak három fokozata van 

  • I. fok (figyelmeztető jelzés): ha a napi középhőmérséklet várhatóan egy napig eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.
  • II. fok (riasztás): ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.
  • III. fok (riadójelzés): ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27°C-ot

.2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adtak ki.

Egész Európán hőhullám vonul végig, Magyarországhoz hasonlóan több országban is hőségriadó van érvényben. A sajtó munkatársai is igyekeznek segíteni a lakosság megfelelő tájékoztatását, az osztrák falstaff.at például cikket jelentetett, amiben leírja, mit nem célszerű ezekben a napokban fogyasztani.

Az alábbiakban felsorolt élelmiszerekkel az a gond, hogy vizet vonnak el a szervezettől, ami a nagy meleg okozta fokozott izzadással összeadódva már komoly veszélyt jelenthet. Ezért mi is azt javasoljuk, pár napig kerüld az alábbi élelmiszereket különösen, ha nem hűtött szobában vagy, hanem kint a forró napon:

  • feldolgozott hús (szalámi, felvágott, kolbász),
  • magas sótartalmú élelmiszerek (sült krumpli, chips),
  • alkohol,
  • hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek.