fekete hajú lány virágos blúzban szendvicset eszik
woman in white blue and red floral shirt holding a burger
Photo by Dan Rooney on Unsplash

A kórházban végződő fulladásos esetek 20 százalékát ez az egy étel okozza

Tudományosan bizonyított: az egyik legveszélyesebb étel. Minden ötödik gyermek, aki fulladásos tünetekkel sürgősségi osztályra kerül, hot dogot evett előtte.

A hot dog minden kétséget kizáróan az Egyesült Államok egyik legismertebb és legnépszerűbb étele. Egy naptári évben 20 milliárd fogy belőle a tengerentúli országban, vagyis 70 adag jut egy emberre – beleértve a csecsemőket is.

Virsli, kifli, szósz. Jogosan merül fel a kérdés, hogy lehet ebből a 3 ártalmatlannak tűnő összetevőből elkészíteni a világ egyik legveszélyesebb ételét és egyáltalán mit takar ez a nem túl hízelgő cím? A választ a baltimore-i John Hopkins Egyetem gyerekgyógyászati központjának egyik tanulmányában leltük meg.

A látóterükbe kerülő, gyerekeknél fellépő fulladások számának jelentős részéért a hot dog a felelős. A hozzájuk beszállított, 3 évesnél fiatalabb gyerekek esetében a légutak elzáródásáért 17 százalékban (vagyis majdnem minden 5. esetben) a szendvics a felelős, utána 10 százalékkal következnek a cukorkák, majd 9 százalékkal a szőlőszemek.

A hot dognak a mérete és a tömör anyaga sajnos pont megfelelő arra, hogy blokkolja a levegő áramlását

– magyarázta az egyetem által közölt cikkben Nisha Kapadia, a gyerekosztály professzora. Egyúttal tanácsot is ad a szülőknek: 4 éves kor alatt semmiképpen ne adjanak hot dogot a gyereküknek, e fölött pedig vágják apró falatokra.