nyers csirke hús
Fotó: Eiliv-Sonas Aceron / unsplash

Nem minden kultúrában mossák meg a húst főzés előtt, pedig kellene

A nyers hús mosásának szokása családonként változik.


Az USDA nem ajánlja a nyers baromfi, marha-, bárány-, sertés- vagy halhús mosását, mert a baktériumok átterjedhetnek más élelmiszerekre, felületekre és eszközökre. De vannak családok, ahol a húsmosás a jól elkészített ételek első lépése. Egészséges-e akkor ez a lépés? Ennek a kérdésnek jártunk utána a food52 írása segítségével.

Számos helyen jellemző volt még pár éve, hogy az élelmiszereket a piacon vagy a helyi hentesüzletben vásároltuk meg: nyers húst, halat, gyümölcsöt, zöldséget és fűszereket egyaránt. A húsok felakasztva lógtak, megmondtuk az eladónak, hogy milyen darabot szeretnénk, ő pedig levágta és odaadta. Amikor látjuk, hogy valaki puszta kézzel kezeli az élelmiszerünket, az épp elég ok arra, hogy otthon megmossuk. Ma már a legtöbb húst a szupermarketekben vásároljuk meg vákuumzáras csomagolásban. A húsmosás azonban még mindig hasznos lehet.

bef\u0171szerezett h\u00fasok v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n

Fotó: Max Delsid / unsplash

Nem igazán látunk séfet húst mosni a kulináris műsorokban, ahogy a konyhai tanfolyamokon sem javasolja senki, hogy a húst meg kellene mosni. Julius Jackson, a St. Thomasban élő profi szakács, író, bokszoló és korábbi olimpiai versenyző mégis megteszi, és a mosogatók, felületek tisztítására is felhívja a figyelmünket:

Én lemosom a húst, amikor otthon főzök, és másoknak ételt szállítok. Használjunk nagy tálat, mert az megakadályozza a fröccsenést, és próbáljuk meg elkerülni a mosogató használatát. Amikor a felületek tisztítására kerül a sor mindig legyen nálunk ecet, mert az nem romlik meg, de tisztítja és fertőtleníti a felületeket. Ha nincs, a citrom vagy a lime is megteszi.

Természetesen nem mindenki ért egyet a húsok mosásának folyamatával. Jamila Robinson, a The Philadelphia Inquirer élelmiszerekkel, étkezéssel és közösséggel foglalkozó főszerkesztő-helyettese mosásellenes, mivel a hús mosásakor mindig fennáll a keresztszennyeződés és a baktériumok elterjedésének lehetősége, a szalmonella és az e-koli így könnyebben terjedhet.

A húsmosás számomra furcsa dolog. Fontos, hogy ne ítéljük el az élelmiszerekkel kapcsolatos kulturális szokásokat, de hívjuk fel a figyelmet az élelmiszerbiztonságra

− mondja Robinson.

mosogat\u00f3

Fotó Cokker King / unsplash

Benjamin Chapman, az Észak-Karolinai Állami Egyetem Mezőgazdasági és Humán Tudományok Tanszékének professzora és élelmiszerbiztonsági tanácsadója kijelentette:

Fontos megérteni, hogy a nyers hús, baromfi, hal és tojástermékek szennyezetten kerülhetnek a konyhánkba. A húsok esetében a kihívást a víz jelenti, ami a tárolás vagy a hűtés során kiürül a húsból, és kórokozókat tartalmaz, amelyek könnyen továbbterjedhetnek. Így a hús megmosása növeli a kórokozók előfordulásának esélyét.
A fehérítő alapú megoldások a legbiztonságosabbak a tisztításhoz. Tekintsünk a folyadékra úgy, mint egy kórokozóra, korlátozzuk, hogy hova folyhat, majd rendesen fertőtlenítsünk.

− tette hozzá