kockás inges férfi előtt egy deszka hússal, mellette két nő

Új dolog derült ki a húsfogyasztás és a várható élettartam kapcsolatáról

Ausztrál kutatók egy egészen új oldalról vizsgálták a húsfogyasztás egészségügyi hatásait, ennek megfelelően meglepő dolgot fedeztek fel.


Az ausztrál University of Adelaide munkatársai a húst egy egészen új oldalról vizsgáló tanulmányt publikáltak a minap a Journal of General Medicine folyóiratban. Az egyetem kutatói 170 ország lakosainak adatait nézték át, hogy többet tudjanak meg a húsfogyasztás egészségügyi hatásairól.

„A hús fogyasztásának az utóbbi időszakban rossz a megítélése. Ha a húsfogyasztás és a várható élettartam közötti összefüggést csak bizonyos korcsoportokon vagy régiókban nézzük, az félrevezető lehet. Mi ezért egy sokkal komplexebb elemzést végeztünk” – idézi a tanulmányt is összegző beefmagazine.com a kutatásban résztvevő Dr. Wenpeng You-t.

Ő csapatával azt találta, hogy a növényi alapú szénhidrátbevitel egyáltalán nem jelent hosszabb várható élettartamot, a húsfogyasztás viszont igen, függetlenül az olyan mellékhatásoktól, mint például az elhízás. „Eredményeink megkérdőjelezik a húsfogyasztás káros hatásait hangsúlyozó korábbi tanulmányokat” – mondta You. „Az ember mintegy kétmillió éve fogyaszt húst, ennyi idő alatt a szervezet hozzászokott” – tette hozzá Maciei Henneberg, az egyetem professzora.

A növényi táplálkozás előnyeit boncolgató tanulmányok általában jómódú embereket vizsgálnak, akik megengedhetik maguknak, hogy olyan helyettesítő élelmiszereket vásároljanak, amikben minden tápanyag megtalálható, ami a húsban is

– magyarázta a vizsgálatban szintén résztvevő Yanfei Ge táplálkozáskutató.

Az ausztrál szakemberek hangsúlyozzák, a hús nemcsak az „üres kalóriák” beviteléről szól, hiszen számos a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot is bejuttat vele az ember, amit mással nemigen lehetne.