
Húsgolyók újragondolva
Fotó: PuzzlePix
Egy nap egy recept: marhagolyók kéksajtos paszternákpürével
2021-10-31
Húsgolyók kicsit másképp. Vagy inkább nagyon. A lényeg, hogy elképesztő az összhatás a kéksajttal és a zöldségekkel.
Hozzávalók
Húsgolyók
- 500 g darált marhahús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 cm, ujjnyi vastag friss gyömbér
- só, frissen őrölt bors
- koriander, petrezselyemzöld
- 1 evőkanál olívaolaj
Paszternákpüré
- 700 g paszternák vagy petrezselyemgyökér
- 40 g kéksajt
- 2 szál friss kakukkfű
- 2 evőkanál vaj
- só
Díszítés
- 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 100 g édeskáposzta
- 3 evőkanál balzsamecet
Így készül
- A húst keverjük össze az apró kockákra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a reszelt gyömbérrel, majd adjuk hozzá a fűszereket.
- Formázzunk falatnyi golyókat a masszából, és tegyük olajjal kikent jénai tálba. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, 20-25 perc alatt süssük ropogósra.
- Közben a petrezselyemgyökeret és a paszternákot főzzük puhára a püréhez, majd szűrjük le, de hagyjunk rajta 1-2 decit a főzőléből. Forgassuk bele a sajtot és a kakukkfűleveleit, adjuk hozzá a vajat, végül kézi mixerrel pürésítsük.
- Tálaláskor díszítsük vékony csíkokra vágott sárgarépával, petrezselyemgyökérrel és reszelt káposztával, melyeket előzőleg átforgattunk egy kis balzsamecetben.