sárga-barna-zöld étel tányéron, alatta kék terítő

Húsgolyók újragondolva

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: marhagolyók kéksajtos paszternákpürével

Húsgolyók kicsit másképp. Vagy inkább nagyon. A lényeg, hogy elképesztő az összhatás a kéksajttal és a zöldségekkel.



Hozzávalók

Húsgolyók

  • 500 g darált marhahús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 cm, ujjnyi vastag friss gyömbér
  • só, frissen őrölt bors
  • koriander, petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál olívaolaj

Paszternákpüré

  • 700 g paszternák vagy petrezselyemgyökér
  • 40 g kéksajt
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 2 evőkanál vaj

Díszítés

  • 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 100 g édeskáposzta
  • 3 evőkanál balzsamecet

Így készül

  1. A húst keverjük össze az apró kockákra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával és a reszelt gyömbérrel, majd adjuk hozzá a fűszereket.
  2. Formázzunk falatnyi golyókat a masszából, és tegyük olajjal kikent jénai tálba. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, 20-25 perc alatt süssük ropogósra.
  3. Közben a petrezselyemgyökeret és a paszternákot főzzük puhára a püréhez, majd szűrjük le, de hagyjunk rajta 1-2 decit a főzőléből. Forgassuk bele a sajtot és a kakukkfűleveleit, adjuk hozzá a vajat, végül kézi mixerrel pürésítsük.
  4. Tálaláskor díszítsük vékony csíkokra vágott sárgarépával, petrezselyemgyökérrel és reszelt káposztával, melyeket előzőleg átforgattunk egy kis balzsamecetben.