két kisgyerek ül a fűben

10 000 vendéget várnak húsvéti óriásrántottájukra a kisváros lakói!

Melyik országban kerül elő a fűzfaágból készült ostor? És hol robbant fel egy tűzijátékkal megtöltött kocsit az érsek? Ismerd meg világ a legérdekesebb húsvéti szokásait!Húsvéti locsolkodás, tojásfestés és főtt sonka. Valószínűleg nekünk magyaroknak ezek a szokások jutnak legelőször az eszünkbe, ha a húsvétra gondolunk. Ám akadnak a világon olyan országok, ahol egészen extrém módon ünneplik a húsvétot. Szerencsére a readersdigest cikke sok különleges hagyományt összegyűjtött, amik közül a legérdekesebbeket most veled is megosztjuk.

Ez is érdekelhet: Te tudod, hogy honnan ered a Szent István napi kenyér ünnep

1. Franciaország


A "Brotherhood of the Giant Omelette" (magyarul "Óriás Omlett Testvérisége") tagjai 1973 óta minden évben a franciaországi Bessières-ben gyűlnek össze, ahol egy több mint 15 ezer tojásból álló omlettet készítenek el.

A gigantikus rántottát a város főterén elhelyezett négy méter széles serpenyőben szokták elkészíteni hatalmas fakanalak segítségével. Az egyszerre rendhagyó és ínycsiklandó esemény évről évre több ezer embert vonz. De hogyan kezdődött el? A legenda szerint Bonaparte Napóleon francia császár és serege egyszer Bessières város közelében állomásozott, és a helyiek megkínálták őfelségét egy omlettel, ami annyira ízlett neki, hogy azonnal megparancsolta a városlakóknak, szedjék össze az összes tojást és készítsenek egy óriási változatot az egész seregnek. A francia város lakói pedig a mai napig megtartották ezt a különleges hagyományt, amire átlagosan 10 ezer ember szokott elzarándokolni az ország minden tájáról.

2. Ausztrália

ersz\u00e9nyesny\u00fal alak\u00fa csokol\u00e1d\u00e9

Fotó: Milleflore Images / Shutterstock


A húsvéti nyuszi Ausztráliában egy kicsit másképp néz ki, mióta 1991-ben a Rabbit-Free Australia non-profit alapítvány kampányt indított. Ennek során a nyulat – ami egy behurcolt faj az országban – az őshonos, de veszélyeztetett bilbyvel (magyarul: erszényesnyúl) helyettesítette.

Az őshonos nagyfülű erszényes állatok létszámát többek között a ragadozók elszaporodása és az európai vadnyulak elterjedése is komolyan fenyegeti.

Ezért manapság már rengeteg ausztráliai édességgyártó cég készít bilby alakú húsvéti nyalánkságokat, az édes finomságokból befolyó összeget pedig olyan természetvédelmi szervezeteknek adják, mint például a Save the Bilby Fund, ami kifejezetten az erszényesek megmentésével foglalkozik.

3. Portugália

sz\u00ednes mandula darabok

Fotó: Polina Parm / Shutterstock


A portugál emberek húsvétkor mandulával, más néven amêndoas-zal ajándékozzák meg egymást. Az ízletes finomság minden színben kapható. Van, amelyikben csokoládé vagy karamellizált cukor is megtalálható, ami egy extra ropogósságot ad az édességnek.

Úgy tartják, hogy a tojás alakú mandulák az élet kezdetét és a tavaszi szezont jelképezik.

4.​ Olaszország


Az olaszországi Firenzében az ünnep szó szerint egy nagy durranás.

A helyiek húsvét kezdetén összegyűlnek, hogy megünnepeljék a 350 éves húsvéti hagyományt, a Scoppio del Carro-t, vagyis a „kocsi robbanását”. A három emeletnyi tűzijátékkal megtöltött kocsit a katedrális elé viszik, dobosok, zászlódobók és történelmi jelmezbe öltözött emberek kíséretében. Végezetül a húsvéti misekor a firenzei érsek "élesíti" a tűzijátékot. Ez az extravagáns szokás egészen az első keresztes hadjáratig nyúlik vissza és a jó termést hivatott biztosítani.

5.​ Csehország

f\u0171zfa\u00e1g sz\u00ednes szallagokkal

Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock


A cseh hagyomány, a pomlázka néven ismert fűzfaágas "ütlegelés" húsvét hétfőn zajlik. A férfiak meglátogatják a nőket – általában családtagokat vagy barátokat –, és színes szalagokkal körbefont, fonott fűzfaágakból készült „ostorral” ütögetik meg őket. A fura esemény során természetesen senkinek nem okoznak fájdalmat. A cseh húsvéti hagyomány állítólag életerőt és termékenységet hoz a nők számára.

Cserébe a fiatalok festett tojást vagy csokoládét kapnak, a nagykorúak pedig röviditalos poharat az útra.