
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: húsvéti kuglóf
2022-04-12
Igazi húsvéti hangulatú, ünnepi díszbe öltöztetett sütemény kandírozott gyümölcsökkel.
Hozzávalók
- 400 g finomliszt
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csomag szárított élesztő
- 200 ml tej
- 4 tojás
- 150 g szárított és kandírozott gyümölcs
- 100 g porcukor
- ½ citrom leve
Így készül
- Első lépésben a vajat és a tejet addig melegítjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Ehhez a langyos keverékhez hozzáadunk egy kevés cukrot, a szárított élesztőt és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagyobb tálba tesszük és hozzáadunk 3 felvert tojást, a vaníliakivonatot, valamint az élesztős keveréket és a maradék cukrot.
- Addig dagasztjuk a tésztát, míg az leválik az edény faláról, majd meleg helyen legalább 2 órán át kelni hagyjuk. Ha kétszeresére nőtt, hozzáadjuk a szárított és kandírozott gyümölcsöket, és újra átgyúrjuk az egészet.
- További egy órán át kelni hagyjuk, majd kerek, magas falú formákba töltjük és még fél órán át kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, a tetejét a maradék egy tojás fehérjéjéből, a porcukorbólés a citrom levéből készült mázzal díszítjük.