barna sütemény fehér tejszínhabbal
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: húsvéti kuglóf

Igazi húsvéti hangulatú, ünnepi díszbe öltöztetett sütemény kandírozott gyümölcsökkel.



Hozzávalók

  • 400 g finomliszt
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 200 ml tej
  • 4 tojás
  • 150 g szárított és kandírozott gyümölcs
  • 100 g porcukor
  • ½ citrom leve

Így készül

  1. Első lépésben a vajat és a tejet addig melegítjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Ehhez a langyos keverékhez hozzáadunk egy kevés cukrot, a szárított élesztőt és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba tesszük és hozzáadunk 3 felvert tojást, a vaníliakivonatot, valamint az élesztős keveréket és a maradék cukrot.
  3. Addig dagasztjuk a tésztát, míg az leválik az edény faláról, majd meleg helyen legalább 2 órán át kelni hagyjuk. Ha kétszeresére nőtt, hozzáadjuk a szárított és kandírozott gyümölcsöket, és újra átgyúrjuk az egészet.
  4. További egy órán át kelni hagyjuk, majd kerek, magas falú formákba töltjük és még fél órán át kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  5. Ha kihűlt, a tetejét a maradék egy tojás fehérjéjéből, a porcukorbólés a citrom levéből készült mázzal díszítjük.