szőke hajú lány áll a hűtő előtt

6 meglepő tény a hűtőszekrényről, amivel nem árt tisztában lenni

Alapvetően befolyásolják a hűtő teljesítményét és a benne tárolt ételek eltarthatóságát.Ha azt hiszed, már nem tudunk újat mondani a hűtőszekrényről, nagyon tévedsz. A thekitchn.com 6 olyan tényt is összegyűjtött, amivel nincsen tisztában az emberek többsége. Ez még nem lenne baj, az viszont igen, ezek a jelenségek erősen befolyásolják a hűtés hatékonyságát és a benne tárolt ételek eltarthatóságát

A hűtőben is cserélni kell a szűrőt

A side-by-side típusú, vagyis jégkocka és hideg víz adagolására képes hűtőszekrények vízszűrőjét rendszeresen cserélni kell. Ha elkoszolódik és nem szűr rendesen, az nem kívánt szagokkal járhat a hűtő belsejében.

A húst alul érdemes tárolni

A nyers hús mindig a polc legaljára kerüljön, hogy ha levet ereszt, az ne érintkezzen más élelmiszerrel (rengeteg baktérium lehet benne).

Az ajtó szigetelését biztosító gumitömítés elöregedhet

Stocked mini fridge Photo by Darrien Staton on Unsplash


Ha elkoszosodik, vagy elöregszik az ajtón körbe végigfutó gumigyűrű, akkor a hűtő nem fog tökéletesen záródni, a hűtő motorjának sokkal többet kell majd dolgoznia. Egy korábbi cikkben leírtuk, hogy ez nem filléres pluszköltség, a nyitott ajtó jelentősen megnöveli a gép fogyasztását.

A teli hűtő hatékonyabban működik

Á hűtőgépek 300-800 Watt között fogyasztanak, és minél jobban megpakolják őket, annál hatékonyabb a működésük. Túltölteni azonban nem szabad őket, mert akkor nem tud járni megfelelően a levegő, ami viszont rontja a teljesítményt és az ételek megromlását eredményezi.

A hőcserélőt is takarítani kell

Ha nem hűt a fridzsider, csak fogyasztja az áramot, akkor a készülék hátulján található hőcserélő csövekkel lehet a baj. Ha ezek elkoszolódnak, akkor nem tudja leadni hőt, vagyis elvezetni azt a belső térből. Olvasd el a használati utasításban, milyen időközönként és hogyan kell megtisztítani.

A hűtőszekrény ajtaján jóval melegebb van

Az ajtó közelében többek között a nyitogatások miatt magasabb a hőmérséklet, mint a hűtőszekrény belsejében. Ezt figyelembe kell venni, amikor az élelmiszereket elhelyezed a hűtőben. Korábban már megírtuk, mi az az 5 étel, amit az imént elmondottak miatt nem szabad az ajtón tárolni.