fekete hajú lány előtt asztalon tányérok

A babbal nemcsak megelőzni lehet egy komoly betegséget, meg is lehet gyógyítani

Eddig is tudtuk, hogy a hüvelyesek rendkívül egészségesek, most azonban „gyógyszerként” is bizonyítottak.

A nutritionfacts.org a minap publikált egy hosszabb cikket a hüvelyesekkel kapcsolatban (borsó, bab, lencse, csicseriborsó). Bevezetésként azt a kérdést tették fel, igaz-e, hogy a hüvelyesek képesek visszafordítani egy már kialakult súlyos betegséget.

Mint írják, az köztudott, hogy ezek a zöldségek kiváló forrásai számos tápanyagnak, mivel rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Teszik mindezt ráadásul rendkívül kedvező áron.

A felsoroltak miatt jó hatással vannak a testsúlyra, a szervezet inzulinszintjére, koleszterinszintjére – csupa olyan tényező, amire ha nem figyelsz oda, jelentősen növeled a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Egy Costa Rica-i kutatás során a naponta babot evőknél 38 százalékkal kevesebb szívinfarktusos esetet regisztráltak.

Megelőzésre tehát biztosan alkalmas a bab és a többi rokona, a cikk azonban ennél is merészebbet állít.

Az úgynevezett perifériás artériás betegség (PAD) egy olyan érbetegség, amiben a beszűkült artériák csökkentik a végtagok vérellátását. Ez általában zsibbadással, a vádli begörcsölésével jár, ami önmagában sem kellemes, viszont magát a jelenséget egy esetleges szívbetegség vagy agyérgörcs előszobájának tartják. Oka, hogy az úgynevezett plakkok lerakódnak az erekben, így szűkítve annak átmérőjét. A beszűkült erek még csak zsibbadáshoz vezetnek, az elzáródásnál alakulnak ki a fent jelzett súlyos, azonnali beavatkozást igénylő betegségek.

A nutritionfacts.org cikkében egy 26 főn elvégzett kutatásra hivatkoznak ezzel kapcsolatban. A vizsgálatban részt vevő 26 fő mindegyikénél kialakult már a PAD, amikor napi egy babételt tartalmazó étrendre váltottak.

Mindössze 8 hét után 4 embernél már javulást rögzítettek az idevágó értékeknél.

A cikk hangsúlyozza, ebből a kis esetszámból még nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, pláne, hogy kontrollcsoport sem volt összehasonlítani az adatokat, arra azonban mindenképpen jó, hogy ebben az irányban is elinduljanak a kutatások.