Szőlő, narancs, olívabogyó, sajtfélék egy tálon

A tökéletes sajttál elengedhetetlen kelléke a gyümölcs!

Légy sajtmester - a tökéletes tárolás, szeletelés és kóstolás titka

A lazulós nyári esték tökéletes társa lehet egy jól megkomponált sajttál. Következő cikkünkből kiderül, hogyan érdemes sajtot választani, tárolni, tálalni, felvágni és végül a legfontosabb: kóstolni. Reméljük, cikkünk után te is sajtmesterré válsz. Jó barangolást a sajtok világában!

A sajt kiválasztása és tárolása

Sajtf\u00e9l\u00e9k egy boltban kipakolva

Te tudod, hogyan érdemes sajtot választani?

Fotó: Elisa Michelet / Unsplash

  • Próbáld a jó minőséget szem előtt tartani, ezért olyan csemegeboltban vagy speciális sajtüzletben vásárolj, ahol egy kis kóstolót is kapsz.
  • Mindig többféle ízű és textúrájú sajtot vegyél, tehát legyen keményebb cheddar és puhább kéksajt is a tálon.
  • Nem a mennyiség a lényeg, ezért ne vegyél ötnél többet. Néha egy darab intenzív ízvilágú sajt bőven elég.
  • A megvásárolt sajtot helyezd egy frissen tartó dobozba, hogy megóvd így a kiszáradástól.
  • Vedd le róla az eredeti műanyag csomagolást és tekerd sütőpapírba.
  • A sajtokat szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, ezért fogyasztás előtt legalább félórával vedd ki a hűtőből.

Tálalás

  • A finom kézműves sajt szépsége önmagáért beszél, de az összképen rengeteget dobhat, ha egy sötétszürke palára vagy egy fa deszkára halmozzuk fel.
  • A sajttálak elengedhetetlen kísérői a gyümölcsök. Olyan sajtokhoz, mint például a cheddar, parmezán tökéletesen passzol a füge. A krémes penészes sajtok (brie, camembert) aromái pedig a szőlővel jönnek ki a legjobban.

Szeletelés

K\u00e9ksajtot v\u00e1gnak egy deszk\u00e1n

Így kell szépen sajtot szeletelni!

Fotó: www.pexels.com

  • A köralakú sajtokat (camembert) a legegyszerűbb felvágni. Először is vágd félbe a sajtot, majd ismét felezz rajta. Most a sajt közepétől indulva vágj vékony szeleteket. Ugyanezzel a módszerrel tudod szép egyenlő részre vágni a piramis típusú (valencay, tetilla) sajtokat is.
  • A gouda és gruyère sajtoknál először vágd le a külső kemény kérget, majd jöhet a szeletelés

Fogyasztás

A tálalásnál már csak a sajtok, gyümölcsök, lekvárok és kekszek párosítása fontosabb.

Fotó: Zan / Unsplash

  • Először nézd meg a textúrát majd jöhet a sajt illata, mindez elengedhetetlen felvezetése az ízélménynek.
  • Kóstolásnál figyeld, hogyan változik meg az íz, és hogy milyen sokáig tart ki, ugyanis a minőségi sajtok zamata sokáig megmarad a szádban.

Milyen borral párosítsd?

  • Ha még többet olvasnátok ebben a témában, akkor nézzétek meg az alábbi cikket, ahonnan összegyűjtöttük az infót.