Egy citromos trifle.

Egy nagymama receptjéből készül a hivatalos desszert II. Erzsébet jubileumi ünnepségén

Egy citromos svájci tekercs ihlette krémdesszert nyerte meg a Mary Berry által zsűrizett nagynevű brit sütőversenyt.


A civilben szövegíró Jemma Melvin talán nem is nevezett volna be a II. Erzsébet királynő közelgő platina jubileuma alkalmából kiírt versenyre, ha a barátja nem bátorítja, hogy küldje be a receptjét.

A BBC tájékoztatása szerint végül több mint 5000 ember – 8 és 108 év közöttiek – nevezte a legjobb desszertreceptjét a versenyre. A lehetséges győztesek között volt például egy négy nemzet pudingja, egy maracujás és kakukkfüves torta, egy rózsás torta, valamint Melvin hétrétegű citromos süteménye, ami valójában egy kedvelt britl krémdesszert (angol neve: trifle) és amit nagymamája receptje ihletett.

A hét elején a döntőbe jutott öt amatőr cukrász egy mini sütőversenyt tartott, és elkészítette desszertjeit a zsűri, köztük Mary Berry, a Great British Baking Show egykori zsűritagja előtt.

A győztest a BBC The Jubilee Pudding című műsorában hirdették ki: Jemma Melvin trifle-je lett a királynő platina jubileumi ünnepségének hivatalos desszertje.

Az egyik zsűritag, a Fortnum & Mason királyi élelmiszerbolt egyik vezető cukrászmestere a Food&Wine beszámolója szerint azt mondta, a britek „legalább a következő 50-100 évben" emlékezni fognak Melvin desszertjére, és sokan el fogják készíteni azt otthon is.