Erzsébet királynő nevet

Nem hétköznapi dolgokat eszik II. Erzsébet királynő egy átlagos hétköznapon

Lényegében bármit választhat, a királynő azonban mégsem viszi túlzásba a különleges ételek habzsolását.

Vajon mit eszik szívesen Erzsébet királynő, amikor otthon van? Vilmos herceghez és Katalin hercegnéhez hasonlóan ő is szívesen rendel elvitelre, vagy a kedvenc fogásai csak klasszikus, királyi ételekkel van tele?

Az köztudott, hogy egy hagyományos karácsonyi lakománál mi a menü, de mi a helyzet egy átlagos napon? Azt is tudni lehet, mi az, amit Erzsébet kitiltott a királyi konyhából, de kiderült, hogy – bár a királynő nagyjából azt rendelhet, amit csak akar – kedvenc ételei nem olyan bonyolultak, mint gondolnánk.

Darren McGrady, a királynő egykori, tizenöt évvel ezelőtt szolgáló személyi séfje mesélt az uralkodó kedvenc receptjeiről az Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen (Királyi étkezés: Receptek és emlékek a palota konyhájából) című könyvében, amit a hamuesgyemant.hu ismertetett a Marie Claire cikke alapján.

erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 integet

Fotó: commons.wikimedia.org

II. Erzsébet ugyanazt a kezelést kaphatja a COVID-ra, mint amit Donald Trump kapott

A főszakács hetente kétszer látogatta meg a királynőt egy menüvel, hogy Erzsébet kiválaszthassa, mit szeretne a hétre. Ha valamiért nem rajongott, akkor egyszerűen hagyott egy üzenetet a személyzetnek, hogy tudassa velük, azt már nem kéri többé.

McGrady szerint a királynő naponta négyszer eszik kisebb adagokat – reggelit, ebédet, délutáni teát és vacsorát.

A királyi életrajzíró Katie Nicholl szerint a királynő reggelije általában teából és kekszből, majd egy tál gabonapehelyből áll, majd ezt általában egy könnyű ebéd követi, ami grillezett halat tartalmaz spenóttal vagy cukkinivel, de a grillezett csirkesalátát is szereti.

Ezután következik a délutáni tea pogácsával, lekvárral és egy valódi különlegességgel, a clotted creammel. Ez az édesség magyarra nehezen lefordítható, egy majdnem vajsűrűségű, magas zsírtartalmú tejszínkrémet takar, általában brownie vagy pite tetejére teszik, de magában is remekül el lehet kanalazni. Nicholl azt is megjegyezte, hogy nem számít, éppen hol van Erzsébet, a délutáni teájára és édességére mindig igényt tart és szakít rá időt.

Mint már ebből is látszik, a trónra lépésének idén 70. évfordulóját ünneplő királynő imádja az édességeket. Desszertnek bármit választana az étlapról, amin csokoládé van. Ha pedig valamit kortyolna mellé, akkor szívesen iszik egy gin Dubonnet-t vagy egy pohár pezsgőt.

McGrady azt is elárulta, a Buckingham-palota személyzete minden pénteken fish and chipset ebédel, de a királynő sörtészta helyett panko morzsás bundával eszi a halat, kedvenc fűszere pedig a Lea & Perrins Worcester szósz, a HP Sauce vagy a Heinz ketchup.

És hogy ekkora választék mellett van-e kedve Erzsébetnek beugrani a McDonald'sba? A válasz: nincs.

„A királynő soha nem rendelt gyorséttermi ételt. Ha 20 szakács van a konyhában, miért tenné? Leszólhat a konyhába, és azt rendelhet, amit csak akar"

– mondta McGrady.