Húsgombócok citrommal, babérlevéllel serpenyőben, fa asztalon

AZ IKEÁ-s húsgolyó elbújhat mögötte

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: Húsgombóc citrommal - köröket ver az IKEÁ-sra

Az IKEÁ-s húsgolyó kis túlzással ugyanúgy életünk részévé vált, mint a Túró Rudi. Mutatunk most egy elképesztően finom házi húsgombóc receptet, ami után lehet, hogy nagy ívben fogod elkerülni a svéd áruház éttermét. A kulcs a citrom mellett a dióolaj.


​Hozzávalók

  • 1 db száraz zsemle
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál dióolaj
  • 600 g borjúkaraj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál magos mustár
  • só, bors
  • friss kakukkfű
  • szükség esetén zsemlemorzsa
  • mártás: 4 db citrom; 1 marék babérlevél; 100 ml száraz fehérbor; só, bors

Így készül

  1. A megmosott citromokat vágjuk félbe, kettő levét préseljük ki, a másik kettőt pedig vágjuk vékony csíkokra.
  2. Áztassuk vízbe a zsemlét.
  3. Kockázzuk fel a hagymát, majd vajon kicsit dinszteljük meg. A kakukkfű leveleit tépkedjük rá a hagymára. Vegyük le a tűzről, s adjuk hozzá a darált húst, a tojást, a mustárt, a sót-borsot, a dióolajat, a kifacsart zsemlét, majd kézzel jól gyúrjuk össze. Ha túl puha, szórjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Nedves kézzel készítsünk belőle kis golyókat, és olívaolajban süssük barnára.
  4. A mártáshoz tegyük a citromszeletkéket ugyanebbe az olajba, adjuk hozzá a citromlevet, a babérleveleket, és alacsony lángon főzzük 10–15 percig, mártásállagúra.
  5. Egyszerű körettel tálaljuk,a gombócokra csorgassunk mártást.