egy nő kanállal etet egy kisgyereket asztalnál

Ezt add enni a gyerekednek, ha azt szeretnéd, hogy magas legyen az IQ-ja!

A gyerekkori táplálkozás és az intelligencia mértéke között összefüggés van egy angol tanulmány szerint.Minden szülő szeretné, hogy gyereke okos legyen és mindent meg is tesz ennek érdekében. Ez a törekvés gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, ennek megvalósítása állandó téma. Nem csoda, hogy a spring.org.uk oldal most például egy 10 éves kutatást gondolt újra megosztani. Ebben a gyerekkori táplálkozás és az intelligencia közötti kapcsolatot boncolgatták az University of Bristol munkatársai.

s\u00e1rga p\u00f3l\u00f3s szem\u00fcveges l\u00e1ny \u00e9telt fog a kez\u00e9ben girl in yellow crew neck t-shirt wearing eyeglasses sitting on chair

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Az angol egyetem a kutatás keretében 14 ezer 1991 és 1992 között a szigetországban született gyerek adatait tanulmányozták. 8 éves korukig követték a gyerekek étrendjét, illetve az IQ-juk alakulását.

Azt tapasztalták, hogy akik egészségesen táplálkoztak, sok salátát, rizst, tésztát, halat és gyümölcsöt ettek, azok jobban szerepeltek az intelligenciateszteken.

Ezzel szemben a cukorban és zsírban gazdag étrenden „tartott” gyerekek átlag alatti eredményt értek el.

A kutatás azt is megállapította, 3 éves korig volt leginkább befolyással az étrend az IQ-ra, 4 és 7 éves kor között viszont már sokkal kevésbé számított, mit adnak a gyereknek enni.