emberi anatómiai modell, felül az agy látható

Ezt egyél sokat, ha magas IQ-t szeretnél!

Kutatók összefüggést találtak egy élelmiszertípus és az intelligencia mértéke között. Már gyerekkorban érdemes sokat enni belőle.

A jelenleg elfogadott tudományos megközelítés az intelligenciát két nagy csoportra osztja, megkülönböztet fluid (folyékony) és kristályos intelligenciát. A kristályos intelligencia azt mutatja meg, hogy a tanult ismereteket, gyűjtött tapasztalatokat mennyire tudjuk hatékonyan alkalmazni. A fluid intelligencia ezzel szemben az új információk hasznosításáról, az új, eddig ismeretlen feladatokra, élethelyzetekre adott válaszokról szól, egyfajta találékonyságot fejez ki.

Az elmondottak miatt a fluid intelligencia inkább fiatalkorban domináns, míg a kristályos intelligencia az idősebb emberekre jellemző. Előbbivel foglalkozott egy kutatás, aminek az eredményét a spring.org.uk foglalta össze egy cikkben.

egy kisl\u00e1ny feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rb\u00f3l eszik gabonapelyhet

Fotó: Providence Doucet / Unsplash

Az eredetileg az Environmental Pollution szaklapban publikált kutatásban a barcelonai ISGlobal intézet munkatársai arra jutottak, a bio élelmiszerek magasabb IQ-t eredményezhetnek. Több mint ezer 6 és 11 év kor közötti európai gyereket vizsgálva arra jutottak, hogy a vegyszermentes gazdaságból származó élelmiszert fogyasztó gyerekek jobban teljesítettek a fluid intelligenciát próbára tevő teszteken. Tovább tudtak adott feladatra koncentrálni, gyorsabban tanultak és a memóriájuk is jobbnak bizonyult.

A bio élelmiszerek általában több tápanyagot, vitamint, telített zsírt tartalmaznak, valószínűleg ez az oka, hogy jobban segítik az agy fejlődését

– idézi a spring.org.uk Dr. Jordi Júlvezt, a tanulmány egyik szerzőjét. Eredményeik szerint a gyorséttermi étel, a dohányfüst (ha a családban valaki dohányzik) éppen ellenkező hatást vált ki, tehát alacsonyabb IQ-t eredményezhet.

A szakemberek hozzátették, mivel a fluid intelligencia (m)értéke gyakorlatilag gyerekkorban véglegessé válik, nagyon fontos, hogy a szülők lehetőleg minden tekintetben megfelelő környezetet teremtsenek a fejlődő szervezet számára.