férfi fehér ruhában, fehér helyiségben kanalat emel orrához
Fotó: Jekken Péter

Tudd, mivel etetik a gyereked: Magyarország óvodai és iskolai ebédjeinek rangsora

A Nébih mobillaborján végzett vizsgálatok pontszámai alapján a vince.hu összeállította az érzékszervileg legjobbnak és legrosszabbnak ítélt közétkeztetési ebéd menüsorok listáját. A cikkből az is kiderül, hogy zajlanak ezek a szakmai tesztek és mik a fő problémák a magyar közétkeztetésben.feh\u00e9r fal\u00fa helyis\u00e9gben n\u00e9gy ember \u00fcl k\u00f6penyben

Fotó: Jekken Péter

Fehér köpenyt és az orvosi műtőssapkára emlékeztető hajvédőt adnak rám. Leültetnek a három, fallal elválasztott fülke egyikében. Előttem az asztalon már minden ki van készítve: a műanyag tálban gőzölög a karfiolleves, mellette a csomagolt evőeszközök, az értékelőlap a szempontokkal és a pontozás menetével. Nekiállok a levesnek: nem túlzottan sűrű, a karfiol néhol szétfőtt, de összességében rendben van. Benyomásaimat lejegyzetelem a lapra, pontszámot is írok mellé. Következik a rántott csirkemell rizibizivel. Egyenletesen sütött, szép panír, a rizs talán picit túlfőtt, a zöldborsó elegendő. A desszert alma, szép, ép, piros. Mindeközben a vizsgálatot vezető munkatárs összesíti az eredményeket: a karfiollevesnél van köztünk csak nagyobb véleménykülönbség, összességében a két képzett bíráló átlag felettinek minősítette a feltálalt ételeket a közétkeztetésben használt szempontrendszer alapján, míg én átlagosnak.

feh\u00e9r k\u00f6penyes f\u00e9rfi \u00edr pap\u00edrra, el\u0151tte t\u00e1ny\u00e9r

Fotó: Jekken Péter

Nagyjából így néz ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2013-ban bevezetett érzékszervi vizsgálata, amelynek keretében immár 9. éve vizsgálják közétkeztetési konyhák menüsorait, legyen szó bölcsödéről, iskoláról, diákotthonról vagy éppen idősotthonról (történetet lásd kiemelésben). 7 éve már mobil laborral is végzik ezt a feladatot a Nébih munkatársai, ennek megtekintésére és „kipróbálására” kapott meghívást a vince.hu.

k\u00e9k dobozos teheraut\u00f3 udvaron

Fotó: Jekken Péter

Természetesen nem éles bevetésen vettem részt, a téli pihenőidőszakban, a jármű csepeli parkolóhelyén szimuláltak nekem egy tesztebédet. Többek között azért sem mehetett élesben a dolog, mert a Nébih, illetve a terepen a koordinálásban segítő kormányhivatal által delegált bírálók kijelölését alapos kiválasztási és képzési folyamat előzi meg. Ennek során meggyőződnek többek között arról, hogy a leendő tesztelők nem színtévesztők, jó a szín-, szag- és ízfelismerő-képességük, alacsony az érzékelési küszöbük és megfelelő íráskészséggel rendelkeznek. Ezután még gyakorlatokon, továbbképzéseken vesznek részt, ahol idevágó képességeiket tovább fejlesztik. Ha ez mind meglenne nálam, a konkrét napon akkor is kiestem volna a rostán, mert közvetlenül a kóstolás előtt kávét ittam, ez pedig ugyanúgy félreviszi az érzékelést, mint a mentolos rágó vagy éppen a parfüm, ami szintén tiltólistán van.

feh\u00e9r k\u00f6penyes n\u0151 t\u00e1ny\u00e9rokat tart a kez\u00e9ben

Fotó: Jekken Péter

A fogyasztók részéről érkezett visszajelzések alapján a Nébih 2013-ban kezdte meg a feltálalt ebédek érzékszervi vizsgálatát, amelynek során a szakemberek azt vizsgálják, a biztonságos készétel vajon finom-e. Kezdetben ezekre a vizsgálatokra az ország 5 pontján található fix Nébih-laborban került sor, ez azonban jelentősen lecsökkentette a merítési lehetőséget. Ugyanis, bár az élelmiszerbiztonságot meghatározó mikrobiológiai jellemzők alakulása (megfelelő szállítás-tárolás esetén) hosszabb időt is engedélyezne, a kinézet és az állag az étel készítésétől számított 60 percen belül már olyan mértékben változik, ami befolyásolja az értékelést. 2015-ben ezért a Nébih üzembe helyezett egy mobil labort: ezt az év elején összeállított menetrend szerint kéthetekre állítják le 1-1 településre, majd ott a járási kormányhivatallal közreműködve választják ki a tesztelni kívánt környékbeli konyhákat. A mobil labor tavasztól ősz végéig járja az országot, nyáron gyermektáborokat látogat. A COVID-dal terhelt 2021-es évben csak májustól novemberig volt úton a csapat és a mobil labor, ez alatt az idő alatt 11 megye, 70 településének összesen 15000 embert ellátó közétkeztető főző vagy tálalókonyháját vizsgálták meg.

fekete ruh\u00e1s n\u0151 \u00e1ll k\u00e9perny\u0151 el\u0151tt

Fotó: Jekken Péter

A szigorú, szabványos vizsgálati metodikán alapuló eljárásrendnek köszönhetően a Nébih értékelése és a honlapon bárki számára elérhető adatbázis mára viszonyítási pont lett a közétkeztetésben. „Van, aki kifejezetten kér minket, hogy menjünk ki hozzá, mások kiterjesztették a mi módszerünket a saját reggeliztetésükre is, miközben szomszédos települések versengenek egymással. Presztízs lett a jó minősítés. Ami azonban ennél is fontosabb, észrevételeink, javaslataink meghallgatásra találnak, az újra tesztelt konyhák ebéd menüsorai rendszerint magasabb pontszámot érnek el, mint első alkalommal” – magyarázza Horváthné Wind Bernadett, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság érzékszervi bírálatvezetője.

egy ember tollal \u00edr, mellette t\u00e1ny\u00e9rok

Fotó: Jekken Péter

A számok is ezt támasztják alá: a projekt indulásakor a konyhákról vett ebéd menüsorok 73 százaléka kapott átlagos vagy annál rosszabb minősítést – Horváthné szerint az ilyen ételek jelentős része a kukában végzi az iskolai menzákon –, 2021-ben ezek aránya már csak 34 százalék volt. „A legtöbb érzékszervileg is észlelhető probléma még ma is a nem megfelelő ételpárosításra, a nem megfelelő alapanyag-választásra, a kényelmi és gyors főzést-étkezést elősegítő, a nem friss és szezonális, hanem fagyasztott és tartósított termékekre, a zöldfűszerek helyett az ételízesítők, a sűrítőanyagok, porok használatára vezethető vissza” – árnyalja a képet Horváthné. Az is egyértelműen kiderült, hogy az ételeket helyben készítő, úgynevezett főzőkonyhával rendelkező intézmények jobb eredményt érnek el, mint azok a tálalókonyhák, ahova mindennap egy más helyszínen működő főzőkonyháról szállítják az ételt. A rosszabb minősítést kapott menüsorok mögött meghúzódó problémák megoldása mindazonáltal már a közétkeztetők, a fogyasztók, a hatóságok és az állam közös munkája révén érhető el.

pap\u00edron \u00edr\u00e1s

Fotó: Jekken Péter

A bírálóbizottság mindig 3 főből áll (1 Nébih-es és 2 kormányhivatali dolgozó), magát a bírálatot negyedik résztvevőként a Nébih érzékszervi bírálatvezetője vezeti. A mintavételt a kormányhivatal dolgozói személyesen végzik, váratlanul, előre nem bejelentetten. A kiválasztott intézményből három véletlenszerűen kiválasztott adagot visznek a mobil laborba. A hideg és meleg fogásokat elkülönítve szállítják, figyelnek a megfelelő csomagolási körülményekre, például a levesgyöngy nem kerül bele a levesbe, hogy ne ázzon el. A minta a mintavételtől számított 60 percen belül a bírálók elé kerül. A szállítóedény mikrózható műanyag mintavételi doboz, hogy az ételt, ha szükséges hőkezelni, a felmelegítéshez ne kelljen átmerni, mert úgy kinézete, állománya változhat. Egy menü vizsgálata az adminisztrációval együtt nagyjából 75 percet vesz igénybe. Az értékelés során a bizottság egy már korábban összeállított szempontrendszer szerint pontozza az egyes fogások külső tulajdonságait, állományát, illatát és ízét. Azonnali kizáró ok az idegen anyag (hajszál, rovarmaradvány), az undort keltő jellemző, a romlásra utaló tulajdonság és az odaégetett elem is. A konyhán főzött vagy felszolgált étel végső minősítésében legnagyobb súllyal a főétel szerepel, utána az előétel, majd a helyben készült saláta és a desszert, végül a megvásárolt tételek (ivólé, kenyér, Túró Rudi stb.). Maximálisan 20 pont érhető el, 8,2 pontig nem felelt meg, 12,2-ig átlag alatti, 15,2-ig átlagos, 17,7-ig átlag feletti, efölött kiváló a konyhán felszolgált ebéd. Az értékelés során figyelembe veszik, hogy egészségügyi okokból a bölcsődékben, óvodákban kevésbé fűszeresen főznek, valamint hogy bizonyos régiókban léteznek helyi sajátosságok (például a krumplifőzelék ecettel vagy éppen cukorral készül).

egy ember kez\u00e9ben vonalz\u00f3, barna \u00e9telt m\u00e9r

Fotó: Jekken Péter

A folyamatos javulással kapcsolatban Horváthné elmondta, ez nem annak az eredménye, hogy az intézmények kiismerték volna a rendszert. A kormányhivatal munkatársa felmentését kockáztatja, ha előre tájékoztatja a soron következő közétkezdét a mintavételről. Mivel ezek a konyhák heti menüvel dolgoznak, egy nap alatt már nem lehet trükközni, a hirtelen változtatást minden esetben indokolni kell. Adott napon a mintavétel is teljesen véletlenszerűen történik, a gyerekeknek összeállított menüből vesznek el „vakon” hármat, így nem fordulhat elő, hogy a bírálók elé sűrűbb leves vagy szebb alma kerül.

Az alábbi táblázat a Nébih mobillaborban 2019 és 2021 között vizsgált közétkeztetési ebéd menüsorokat tartalmazza.

feh\u00e9r k\u00f6penyes n\u0151 \u00fcl laptop el\u0151tt

Fotó: Jekken PéterMintavételi helyszín (település)Mintavételi helyszín (intézmény)Menü pontszámMenü minősítés
ÁcsÁcsi Gárdonyi Géza Általános Iskola II.telephelye Tálalókonyha11,6átlag alatti
AjakAjaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde Közétkeztető Főző és Tálalókonyha14,3átlagos
AjkaBakony Gaszt zRt. 39.Építő Étterem 15átlagos
ÁszárJászai Mari Általános Iskola Főzőkonyha16,8átlag feletti
ÁszárÁszár Kuckó Óvoda Tálalókonyha13,5átlagos
BábolnaBábolna Alapszolgáltatási Központ Főző és Tálalókonyha15,3átlag feletti
Baja„Kézműves Tábor” Napsugár Étterem13,5átlagos
BajaCédrus Főzőkonyha16átlag feletti
BakonybélFőzőkonyha15,3átlag feletti
BalástyaVadásztanya vendéglő Főzőkonyha 14,9átlagos
BalatonakaliBudafok-Tétényi Ifjúsági Tábor
Főzőkonyha
14,1átlagos
Balatonakarattya "Gyermektábor"
Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ
Főzőkonyha
17átlag feletti
Balatonalmádi "Ifjúsági Tábor"
XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha
14,8átlagos
Balatonalmádi-KáptalanfüredSárrét Ifjúsági Tábor és Kemping
Gájus Főzőkonyha
15,5átlag feletti
Balatonalmádi-KáptalanfüredKáptalanfüredi Ifjúsági Tábor
Főzőkonyha
13,2átlagos
Balatonboglár„Edzőtábor-Sporttábor” Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány NEKA Főzőkonyha16,1átlag feletti
BalatonboglárNemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Képző és Pihenő Központ főzőkonyha14,9átlagos
BalatonfenyvesFenyves Part Panzió és Tábor „Tanulmányi Tábor 2.” Eötvös Tábor Főzőkonyha16átlag feletti
BalatonfenyvesGyermek és ifjúsági Üdülő Főzőkonyha„Gyülekezet Tábor”14,8átlagos
BalatonfenyvesBalatonfenyvesi Gyermek és Ifjúsági Tábor Főzőkonyha12,3átlagos
BalatonfenyvesBaranya megyei Gyermek és Ifjúsági Tábor Főzőkonyha15,9átlag feletti
BalatonfenyvesDiák és Ifjúsági Szálló Közétkeztető Főzőkonyha „Albertirsai Tesedik Sámuel Általános Iskola "GYERMEKTÁBOR"-a12,1átlag alatti
Balatonfenyves„Családi Tábor”
Kaposvári református Egyházközség Gyermek- és Ifjúsági Üdülője Főzőkonyha
12,7átlagos
BalatonfenyvesEötvös Ifjúsági Panzió
Főzőkonyha
13,1átlagos
BalatonfüredBalatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha16,4átlag feletti
Balatonfüred„Vitorlás tábor”Vitorlás Étterem
16,6átlag feletti
Balatongyörök„FUNSIDE BALATON Nemzetközi Nyári Tábor” Ifitábor Főzőkonyha16,5átlag feletti
BalatonlelleKőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kultúrális Nonprofit Kft. Lellei Tábor Főzőkonyha14,6átlagos
BalatonlelleGyermektábor
Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Non-Profit Kft.
Főzőkonyha
12,7átlagos
BalatonlelleNemzetközi Tábor
Oliverinn Üdülő Camping Főzőkonyha
18,1kiválóan megfelelt
BalatonmáriafürdőKeceli Gyermek és Ifjúsági Tábor
Tálalókonyha
13,7átlagos
Balatonmáriafürdő"Miskolci Gyermektábor"
Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Balatonmáriafürdői Gyermektábor Főzőkonyha
10,2átlag alatti
BalatonszabadiBalatonszabadi Aranyalma Óvodája és Bölcsődéje15,5átlag feletti
BalatonszárszóLepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha13,2átlagos
BalatonszárszóCsaládi Üdülő
Főzőkonyha
13,7átlagos
BalatonszemesKid Sportüdülő "GYERMEKTÁBOR"14,7átlagos
BalatonszepezdBalatonszepezdi Ifjúsági Tábor
Főzőkonyha
14,2átlagos
BárándÓvoda Tálalókonyha.14,5átlagos
BékéscsabaKemény Gábor Szakközépiskola Tálalókonyha15átlagos
BerekfürdőPark Étterem Főzőkonyha.16,9átlag feletti
BerettyóújfaluKÖSZI 5.számú Ebédlő Tálalókonyha15,9átlag feletti
Berettyóújfalu2. sz. Főző és Tálalókonyha KÖSZI14,9átlagos
Berettyóújfalu1. sz. Főző és Tálalókonyha KÖSZI14,1átlagos
BeszterecBesztereci Konyha16,7átlag feletti
BúcsúszentlászlóFőzőkonyha15,3átlag feletti
CeglédMolnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon Főző és Tálalókonyha16,5Átlag feletti
CelldömölkSzent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha11,4átlag alatti
CelldömölkNépjóléti Szolgálat Bölcsőde Főzőkonyha15,2átlagos
CelldömölkCelldömölk Város Óvoda Tálalókonyha13,4átlagos
CsapiCsapi Kisherceg Térségi Óvoda és Főzőkonyha15átlagos
CsikvándGyarmati Aranydió Óvoda Csikvándi Tagóvoda Tálalókonyha11,3átlag alatti
Csopak Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha
(Mandulavirág Óvoda)
16átlag feletti
DabasDabas-Sári Óvoda Tálalókonyha16,1átlag feletti
DemecserDemecser Város Önkormányzata Konyha és Étterem18,6kiválóan megfelelt
DerecskeMesevár Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha18,1kiválóan megfelelt
DerecskeDerecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Központi Főzőkonyha11,5átlag alatti
DevecserVackor Művészeti Modell Óvoda és Mini Bölcsőde Főzőkonyha16,8átlag feletti
DobozDoboz Mesekert Óvoda és Tálalókonyha15,2átlagos
DomaszékZSOLI-TÁR 2012 Kft.16,4átlag feletti
ÉcsRÁBAKÉSZ Kft. Écsi Főzőkonyha14átlagos
ÉrsekhalmaFőzőkonyha17,7átlag feletti
EsztárFőzőkonyha15,1átlagos
EsztergomGran Camping- "EGYÜTT LENNI JÓ GYERMEKTÁBOR" Spejz Vendéglő10,5átlag alatti
FonyódBonyhád Tábor Gyermek és ifi Tábor11,5átlag alatti
FonyódFROKK Gyermek és Ifjúsági Tábor Konyha17,1átlag feletti
FöldesKállay László Óvoda, Főzőkonyha13,5átlagos
FüzesabonyPöttömke Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha9,4átlag alatti
GádorosNapközi Konyha Főzőkonyha16,4átlag feletti
GerendásGerendási Óvoda tálalókonyha11,6átlag alatti
GombaReformátus és Alapművészeti Általános Iskola Főző és Tálalókonyha14,8átlagos
GyenesdiásGyőrzámolyi Általános iskola Nyári Tábor Vadóctanya Ifjúsági Szállás Főzőkonyha16,6átlag feletti
Gyenesdiás Főzőkonyha16,9átlag feletti
GyöngyösVAMAV Étterem és Büfé Főzőkonyha14,5átlagos
Gyöngyös Mátra Party Kft. Petőfi utcai Tálalókonyha13átlagos
GyöngyöspataGyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Tálalókonyha15,3átlag feletti
GyöngyössolymosSzent Miklós Általános Iskola Főzőkonyha15,9átlag feletti
GyőrBárczi Gusztáv Iskola Melegítő-Tálaló konyha8,7átlag alatti
GyőrÖrdögkonyha Kft. Fekete Konyha15,9átlag feletti
GyőrKossuth Zsuzsnna Lánykollégium Főzőkonyha12,5átlagos
GyőrszemereFőzőkonyha14,3átlagos
HajdúszoboszlóThököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Főzőkonyha17,7átlag feletti
HajdúszoboszlóBárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha16átlag feletti
HatvanBölcsőde Tálalókonyha16,2átlag feletti
HosszúpályiFőzőkonyha17,2átlag feletti
IbrányKözponti Konyha13,6átlagos
IkervárIkervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha13,8átlagos
KabaNapközi Konyha Főzőkonyha16,4átlag feletti
KáldSuli Harmónia Általános Iskola és Óvoda Központ Káld Óvoda Tálalókonyha12,8átlagos
KalocsaIskolai Főzőkonyha15,2átlagos
KalocsaBelvárosi Főzőkonyha13,7átlagos
KalocsaBelvárosi tálalókonyha14,2átlagos
KarcagEuró Kft Tálalókonyha10,7átlag alatti
KarcagGyőrffy István Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha15,7átlag feletti
KarcagESSEN Gyermekétkeztetési Kft.16,1átlag feletti
KarcagSzent Pál Marista Általános Iskola „IskolaTálalókonyha”14,2átlag feletti
KékKéki Konyha 17,7átlag feletti
KemenesmagasiKemenesmagasi Önkormányzati Konyha13,8átlagos
KerekharasztKerekharaszti Csillagfény Óvoda Tálalókonyha16,3átlag feletti
KeszthelyRanolder János Római Katolikus Általános Iskola NAPKÖZISTÁBOR Tálalókonyha
16,8átlag feletti
KeszthelyRanolder János Római Kat. Ált. Isk. Tálalókonyha15,3átlag feletti
KisbérKisbér Város Igazgatóság Önkormányzati Főzőkonyha13,2átlagos
KisbérŐszi Napfény Idősek Otthona Főzőkonyha10átlag alatti
KomáromKomáromi Kistáltos Óvoda Tálalókonyha14,1átlagos
KondorosPetőfi Általános Iskola Tálalókonyha17,2átlag feletti
KörmendDienes Óvoda Tálalókonyha17,2átlag feletti
KörnyeKörnyei Vackor Óvoda és Bölcsőde-Környe Iskola Főzőkonyha15,4átlag feletti
KunhegyesÁltalános Iskola Tálalókonyha13,8átlagos
KunmadarasKunmadarasi Összevont Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha15,4átlag feletti
LentiGönczi Ferenc Gimnázium Főzőkonyha14,8átlagos
LentiLenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha16,1átlag feletti
LentiKopling Gondozási Központ Tálalókonyha16,4átlag feletti
LentiBölcsőde Lenti Főzőkonyha14,5átlagos
LevelekLeveleki Kastélykert Óvoda és Konyha15,2átlagos
LövőHéttörpe Vendéglő13,5átlagos
Magyarpolány
Magyarpolányi Német nemzetiségi Óvoda és Mini Bölcsőde Tálalókonyha12,8átlagos
MagyarpolányMagyarpolányi Német Nemzetiségi Általános Iskola Tálalókonyha15,3átlag feletti
MersevátMerseváti Óvoda Tálalókonyha19,3kiválóan megfelelt
MezőtúrKossuth Lajos Általános Iskola Tálalókonyha10,3átlag alatti
MezőtúrMezőtúr Református Kollégium Főzőkonyha14,1átlagos
MihályiHársfa Vendéglő .11,7átlag alatti
MolnaszecsődDr. Batthyányné Coret Mária Óvoda és Bölcsőde Molnaszecsődi Tagóvodája Tálalókonyha12,2átlag alatti
NagyhalászCsuha Antal Baptista Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium és Szakközépiskola Főzőkonyha18,1kiválóan megfelelt
NagyigmándNagyigmándi Kincseskert Óvoda Főzőkonyha11,7átlag alatti
NagykállóKorányi Frigyes Gimnázium Főzőkonyha16,3átlag feletti
NagykanizsaKözponti Óvoda Konyha Bázis15,7átlag feletti
NagykapornakFőzőkonyha Időskorúak Otthona13,6átlagos
NagykőrösFehér Róka Kifőzde17,5átlag feletti
NagylózsGyőr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ Időskorúak Otthona Nagylózs Főzőkonyha.15,5átlag feletti
NapkorNapkori Gyermekétkeztetési Intézmény Főzőkonyha14,5átlagos
NemesnádudvarLénárd Konyhája, Főzőkonyha14,7átlagos
NyírbogdányFőzőkonyha.14,6átlagos
NyíregyházaApáczai Csere János Diákétterem Főzőkonyha13,4átlagos
Nyíregyháza10. sz. Katica Bölcsőde Főzőkonyha.16,5átlag feletti
NyíregyházaTündérkert Keleti Óvoda-Koszorú Úti Telephely Tálalókonyha14,3átlagos
NyúlAranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha15,4átlag feletti
OroszlányJózsef Attila Általános Iskola Tálalókonyha11,6átlag alatti
OroszlányBrunszvik Teréz Óvoda Főző-Tálalókonyha17,4átlag feletti
PacsaPacsai Napsugár Óvoda16,8átlag feletti
PannonhalmaIMI Coop Kft. Óvoda Főzőkonyha15,4átlag feletti
PannonhalmaSzt. Benedek Általános iskola és Középiskola Tálalókonyha15,4átlag feletti
PápaJókai Tálalókonyha16,9átlag feletti
PápakovácsiPápakovácsi Általános Iskola Konyha14,6átlagos
PápakovácsiPápai Egyesített Bölcsődék Fenyveserdő Bölcsőde Tagintézmény Tálalókonyha15,7átlag feletti
PápocIdősek Klubja Főzőkonyha 14,9átlagos
ParádParádi Idősek Otthona Főzőkonyha13,8átlagos
PiliscsévPiliscsévi Kalandpark-Tábor "NAPKÖZISTÁBOR"15,4átlag feletti
PilismarótDunaliget Üdülő "OLVASÓTÁBOR"15átlagos
PusztaföldvárKözségi Konyha Főzőkonyha16,3átlag feletti
PüspökladányPüspökladányi Egyesített Óvodai Intézmény, Katica Óvoda Főző és Tálalókonyha13,4átlagos
PüspökladánySzivárvány Óvoda és Margaréta Bölcsőde Tálalókonyha16,9átlag feletti
RábakecölRábakecöli Vadgesztenye Óvoda Főzőkonyha12,9Átlagos
RecskCsengővár Óvoda és Minibölcsőde Tálalókonyha13,9átlagos
RöszkeFőzőkonyha17,6átlag feletti
RuzsaCsongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha17,9átlag feletti
SágvárSágvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde14,5átlagos
SárrétudvariSárrétudvari Polgármesteri Hivatal Főzőkonyha11,8átlag alatti
SárvárSárvári Vármellék Óvoda Szatmár utcai Telephelye Tálalókonyha11,7átlag alatti
Sárvár5209/2 Gyöngyös úti Tálalókonyha13,3átlagos
SárvárNádasdy Étterem17,3átlag feletti
SárvárSzent László Kórház Főzőkonyha11átlag alatti
SiófokÓbudai Sport Kft. Sóstói Tábor Tálalókonyha16,6Átlag feletti
SiófokKersák –Tanya „Csodatábor” Tálalókonyha "CSODATÁBOR"16,2átlag feletti
SiófokNÉBIH TOK Főzőkonyha "GYERMEKTÁBOR"15,7átlag feletti
SiófokSiófok Város Csicsergő Bölcsődéje Főzőkonyha18,5kiválóan megfelelt
SopronkövesdRÁBAKÉSZ Kft. Sopronkövesdi Egység Főzőkonyha16átlag feletti
SzákszendÖveges József Általános Iskola Tálalókonyha14átlagos
Szántód„Kézműves és Sport Tábor”
Budapest Önkormányzat Üdülő-Tálalókonyha
13,1átlagos
SzárföldSzárföldi Búzavirág Óvoda és Konyha14,1átlagos
SzarvasBenka Tálalókonyha13,6átlagos
SzegedPotyka Étterem Főzőkonyha16,8átlag feletti
SzegedCukkini Étterem17,9kiválóan megfelelt
SzegedLugas Vendéglő14,3átlagos
SzentgotthárdJátékvár Óvoda Tálalókonyha 13átlagos
SzentgotthárdMarkusovszky Kórház Tálaló-Étterem Szentgotthárd13,6átlagos
SzerepSzerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha14,8átlagos
SzombathelyBarátság utcai Tálalókonyha19kiválóan megfelelt
SzombathelyBrenner János Étterem főzőkonyha - Iskolai tábor18,5kiválóan megfelelt
TápióbicskeGyermeklánc Óvoda Főző és Tálalókonyha15,7átlag feletti
TapolcaNapközi Konyha, Bárdos László Általános Iskola17,7átlag feletti
TapolcaTapolca Diák és Közétkeztető Kft. Tálalókonyha8,4átlag alatti
TapolcaTapolca Diák és Közétkeztető Kft. Napközi Konyha16,3átlag feletti
TapolcaNapközi Konyha15,3átlag feletti
TapolcaNapközi Konyha (Tálalókonyha)13,3átlagos
TelekgerendásTelekgerendási Község Önkormányzat Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha16,3átlag feletti
TiszafüredBán Zsigmond Református Általános iskola és Óvoda Iskolai Tálalókonyha14átlagos
TiszatelekTiszateleki Napköziotthonos Óvoda és Konyha17átlag feletti
TomajmonostoraTomajmonostori Csillagszem Óvoda Tálalókonyha13,1átlagos
TúrkeveNótás Vendéglő Főzőkonyha14,1átlagos
TürjeFőzőkonyha15átlagos
VeszkényRÁBAKÉSZ Kft. Veszkényi Konyhája13,6átlagos
Veszprém"ZOO Napközistábor"
ZOO Restaurant
14,8átlagos
VeszprémvarsányVeszprémvarsány Zsibolya Kft. Főzőkonyha11,7átlag alatti
ZalacsányCsány László Általános Iskola Tálalókonyha13,9átlagos
ZalaegerszegŰrhajós Bölcsőde Főzőkonyha14,2átlagos
ZalaegerszegFőzőkonyha Szociális Otthon.15,1átlagos
ZalaszántóKópékuckó Óvoda Tálalókonyha15,4átlag feletti
ZalaszentgrótCsányi László Főzőkonyha9,3átlag alatti
ZalaszentgrótKoncz Dezső Óvoda, Ált. Isk., Diákotthon, Különleges Gyermekotthon és Készségfejlesztő Spec. Szakiskola Tálalókonyha16,3átlag feletti
ZalaszentivánZalaszentiváni Füles Mackó Óvoda Tálalókonyha12,4átlagos
ZamárdiHethland Szörftábor
Vasutasok Szakszervezet Üdülője Főzőkonyha „Ferde Fenyő Étterem”
17,5átlag feletti
ZircZirci Önkormányzat Szolgáltató Központ Főző és Tálalókonyha16,2átlag feletti