
Tudd, mivel etetik a gyereked: Magyarország óvodai és iskolai ebédjeinek rangsora
A Nébih mobillaborján végzett vizsgálatok pontszámai alapján a vince.hu összeállította az érzékszervileg legjobbnak és legrosszabbnak ítélt közétkeztetési ebéd menüsorok listáját. A cikkből az is kiderül, hogy zajlanak ezek a szakmai tesztek és mik a fő problémák a magyar közétkeztetésben.
Fotó: Jekken Péter
Fehér köpenyt és az orvosi műtőssapkára emlékeztető hajvédőt adnak rám. Leültetnek a három, fallal elválasztott fülke egyikében. Előttem az asztalon már minden ki van készítve: a műanyag tálban gőzölög a karfiolleves, mellette a csomagolt evőeszközök, az értékelőlap a szempontokkal és a pontozás menetével. Nekiállok a levesnek: nem túlzottan sűrű, a karfiol néhol szétfőtt, de összességében rendben van. Benyomásaimat lejegyzetelem a lapra, pontszámot is írok mellé. Következik a rántott csirkemell rizibizivel. Egyenletesen sütött, szép panír, a rizs talán picit túlfőtt, a zöldborsó elegendő. A desszert alma, szép, ép, piros. Mindeközben a vizsgálatot vezető munkatárs összesíti az eredményeket: a karfiollevesnél van köztünk csak nagyobb véleménykülönbség, összességében a két képzett bíráló átlag felettinek minősítette a feltálalt ételeket a közétkeztetésben használt szempontrendszer alapján, míg én átlagosnak.
Olvasd el ezt is! Egy vidéki iskola szerint rendben volt, hogy a képen látható ebédet kapták a gyerekek
Fotó: Jekken Péter
Nagyjából így néz ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2013-ban bevezetett érzékszervi vizsgálata, amelynek keretében immár 9. éve vizsgálják közétkeztetési konyhák menüsorait, legyen szó bölcsödéről, iskoláról, diákotthonról vagy éppen idősotthonról (történetet lásd kiemelésben). 7 éve már mobil laborral is végzik ezt a feladatot a Nébih munkatársai, ennek megtekintésére és „kipróbálására” kapott meghívást a vince.hu.
Fotó: Jekken Péter
Természetesen nem éles bevetésen vettem részt, a téli pihenőidőszakban, a jármű csepeli parkolóhelyén szimuláltak nekem egy tesztebédet. Többek között azért sem mehetett élesben a dolog, mert a Nébih, illetve a terepen a koordinálásban segítő kormányhivatal által delegált bírálók kijelölését alapos kiválasztási és képzési folyamat előzi meg. Ennek során meggyőződnek többek között arról, hogy a leendő tesztelők nem színtévesztők, jó a szín-, szag- és ízfelismerő-képességük, alacsony az érzékelési küszöbük és megfelelő íráskészséggel rendelkeznek. Ezután még gyakorlatokon, továbbképzéseken vesznek részt, ahol idevágó képességeiket tovább fejlesztik. Ha ez mind meglenne nálam, a konkrét napon akkor is kiestem volna a rostán, mert közvetlenül a kóstolás előtt kávét ittam, ez pedig ugyanúgy félreviszi az érzékelést, mint a mentolos rágó vagy éppen a parfüm, ami szintén tiltólistán van.
Fotó: Jekken Péter
A fogyasztók részéről érkezett visszajelzések alapján a Nébih 2013-ban kezdte meg a feltálalt ebédek érzékszervi vizsgálatát, amelynek során a szakemberek azt vizsgálják, a biztonságos készétel vajon finom-e. Kezdetben ezekre a vizsgálatokra az ország 5 pontján található fix Nébih-laborban került sor, ez azonban jelentősen lecsökkentette a merítési lehetőséget. Ugyanis, bár az élelmiszerbiztonságot meghatározó mikrobiológiai jellemzők alakulása (megfelelő szállítás-tárolás esetén) hosszabb időt is engedélyezne, a kinézet és az állag az étel készítésétől számított 60 percen belül már olyan mértékben változik, ami befolyásolja az értékelést. 2015-ben ezért a Nébih üzembe helyezett egy mobil labort: ezt az év elején összeállított menetrend szerint kéthetekre állítják le 1-1 településre, majd ott a járási kormányhivatallal közreműködve választják ki a tesztelni kívánt környékbeli konyhákat. A mobil labor tavasztól ősz végéig járja az országot, nyáron gyermektáborokat látogat. A COVID-dal terhelt 2021-es évben csak májustól novemberig volt úton a csapat és a mobil labor, ez alatt az idő alatt 11 megye, 70 településének összesen 15000 embert ellátó közétkeztető főző vagy tálalókonyháját vizsgálták meg.
Fotó: Jekken Péter
A szigorú, szabványos vizsgálati metodikán alapuló eljárásrendnek köszönhetően a Nébih értékelése és a honlapon bárki számára elérhető adatbázis mára viszonyítási pont lett a közétkeztetésben. „Van, aki kifejezetten kér minket, hogy menjünk ki hozzá, mások kiterjesztették a mi módszerünket a saját reggeliztetésükre is, miközben szomszédos települések versengenek egymással. Presztízs lett a jó minősítés. Ami azonban ennél is fontosabb, észrevételeink, javaslataink meghallgatásra találnak, az újra tesztelt konyhák ebéd menüsorai rendszerint magasabb pontszámot érnek el, mint első alkalommal” – magyarázza Horváthné Wind Bernadett, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság érzékszervi bírálatvezetője.
Fotó: Jekken Péter
A számok is ezt támasztják alá: a projekt indulásakor a konyhákról vett ebéd menüsorok 73 százaléka kapott átlagos vagy annál rosszabb minősítést – Horváthné szerint az ilyen ételek jelentős része a kukában végzi az iskolai menzákon –, 2021-ben ezek aránya már csak 34 százalék volt. „A legtöbb érzékszervileg is észlelhető probléma még ma is a nem megfelelő ételpárosításra, a nem megfelelő alapanyag-választásra, a kényelmi és gyors főzést-étkezést elősegítő, a nem friss és szezonális, hanem fagyasztott és tartósított termékekre, a zöldfűszerek helyett az ételízesítők, a sűrítőanyagok, porok használatára vezethető vissza” – árnyalja a képet Horváthné. Az is egyértelműen kiderült, hogy az ételeket helyben készítő, úgynevezett főzőkonyhával rendelkező intézmények jobb eredményt érnek el, mint azok a tálalókonyhák, ahova mindennap egy más helyszínen működő főzőkonyháról szállítják az ételt. A rosszabb minősítést kapott menüsorok mögött meghúzódó problémák megoldása mindazonáltal már a közétkeztetők, a fogyasztók, a hatóságok és az állam közös munkája révén érhető el.
Fotó: Jekken Péter
A bírálóbizottság mindig 3 főből áll (1 Nébih-es és 2 kormányhivatali dolgozó), magát a bírálatot negyedik résztvevőként a Nébih érzékszervi bírálatvezetője vezeti. A mintavételt a kormányhivatal dolgozói személyesen végzik, váratlanul, előre nem bejelentetten. A kiválasztott intézményből három véletlenszerűen kiválasztott adagot visznek a mobil laborba. A hideg és meleg fogásokat elkülönítve szállítják, figyelnek a megfelelő csomagolási körülményekre, például a levesgyöngy nem kerül bele a levesbe, hogy ne ázzon el. A minta a mintavételtől számított 60 percen belül a bírálók elé kerül. A szállítóedény mikrózható műanyag mintavételi doboz, hogy az ételt, ha szükséges hőkezelni, a felmelegítéshez ne kelljen átmerni, mert úgy kinézete, állománya változhat. Egy menü vizsgálata az adminisztrációval együtt nagyjából 75 percet vesz igénybe. Az értékelés során a bizottság egy már korábban összeállított szempontrendszer szerint pontozza az egyes fogások külső tulajdonságait, állományát, illatát és ízét. Azonnali kizáró ok az idegen anyag (hajszál, rovarmaradvány), az undort keltő jellemző, a romlásra utaló tulajdonság és az odaégetett elem is. A konyhán főzött vagy felszolgált étel végső minősítésében legnagyobb súllyal a főétel szerepel, utána az előétel, majd a helyben készült saláta és a desszert, végül a megvásárolt tételek (ivólé, kenyér, Túró Rudi stb.). Maximálisan 20 pont érhető el, 8,2 pontig nem felelt meg, 12,2-ig átlag alatti, 15,2-ig átlagos, 17,7-ig átlag feletti, efölött kiváló a konyhán felszolgált ebéd. Az értékelés során figyelembe veszik, hogy egészségügyi okokból a bölcsődékben, óvodákban kevésbé fűszeresen főznek, valamint hogy bizonyos régiókban léteznek helyi sajátosságok (például a krumplifőzelék ecettel vagy éppen cukorral készül).
Fotó: Jekken Péter
A folyamatos javulással kapcsolatban Horváthné elmondta, ez nem annak az eredménye, hogy az intézmények kiismerték volna a rendszert. A kormányhivatal munkatársa felmentését kockáztatja, ha előre tájékoztatja a soron következő közétkezdét a mintavételről. Mivel ezek a konyhák heti menüvel dolgoznak, egy nap alatt már nem lehet trükközni, a hirtelen változtatást minden esetben indokolni kell. Adott napon a mintavétel is teljesen véletlenszerűen történik, a gyerekeknek összeállított menüből vesznek el „vakon” hármat, így nem fordulhat elő, hogy a bírálók elé sűrűbb leves vagy szebb alma kerül.
Az alábbi táblázat a Nébih mobillaborban 2019 és 2021 között vizsgált közétkeztetési ebéd menüsorokat tartalmazza.
Fotó: Jekken Péter
Mintavételi helyszín (település) | Mintavételi helyszín (intézmény) | Menü pontszám | Menü minősítés |
---|---|---|---|
Ács | Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola II.telephelye Tálalókonyha | 11,6 | átlag alatti |
Ajak | Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde Közétkeztető Főző és Tálalókonyha | 14,3 | átlagos |
Ajka | Bakony Gaszt zRt. 39.Építő Étterem | 15 | átlagos |
Ászár | Jászai Mari Általános Iskola Főzőkonyha | 16,8 | átlag feletti |
Ászár | Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha | 13,5 | átlagos |
Bábolna | Bábolna Alapszolgáltatási Központ Főző és Tálalókonyha | 15,3 | átlag feletti |
Baja | „Kézműves Tábor” Napsugár Étterem | 13,5 | átlagos |
Baja | Cédrus Főzőkonyha | 16 | átlag feletti |
Bakonybél | Főzőkonyha | 15,3 | átlag feletti |
Balástya | Vadásztanya vendéglő Főzőkonyha | 14,9 | átlagos |
Balatonakali | Budafok-Tétényi Ifjúsági Tábor Főzőkonyha | 14,1 | átlagos |
Balatonakarattya | "Gyermektábor" Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ Főzőkonyha | 17 | átlag feletti |
Balatonalmádi | "Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha | 14,8 | átlagos |
Balatonalmádi-Káptalanfüred | Sárrét Ifjúsági Tábor és Kemping Gájus Főzőkonyha | 15,5 | átlag feletti |
Balatonalmádi-Káptalanfüred | Káptalanfüredi Ifjúsági Tábor Főzőkonyha | 13,2 | átlagos |
Balatonboglár | „Edzőtábor-Sporttábor” Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány NEKA Főzőkonyha | 16,1 | átlag feletti |
Balatonboglár | Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Képző és Pihenő Központ főzőkonyha | 14,9 | átlagos |
Balatonfenyves | Fenyves Part Panzió és Tábor „Tanulmányi Tábor 2.” Eötvös Tábor Főzőkonyha | 16 | átlag feletti |
Balatonfenyves | Gyermek és ifjúsági Üdülő Főzőkonyha„Gyülekezet Tábor” | 14,8 | átlagos |
Balatonfenyves | Balatonfenyvesi Gyermek és Ifjúsági Tábor Főzőkonyha | 12,3 | átlagos |
Balatonfenyves | Baranya megyei Gyermek és Ifjúsági Tábor Főzőkonyha | 15,9 | átlag feletti |
Balatonfenyves | Diák és Ifjúsági Szálló Közétkeztető Főzőkonyha „Albertirsai Tesedik Sámuel Általános Iskola "GYERMEKTÁBOR"-a | 12,1 | átlag alatti |
Balatonfenyves | „Családi Tábor” Kaposvári református Egyházközség Gyermek- és Ifjúsági Üdülője Főzőkonyha | 12,7 | átlagos |
Balatonfenyves | Eötvös Ifjúsági Panzió Főzőkonyha | 13,1 | átlagos |
Balatonfüred | Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha | 16,4 | átlag feletti |
Balatonfüred | „Vitorlás tábor”Vitorlás Étterem | 16,6 | átlag feletti |
Balatongyörök | „FUNSIDE BALATON Nemzetközi Nyári Tábor” Ifitábor Főzőkonyha | 16,5 | átlag feletti |
Balatonlelle | Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kultúrális Nonprofit Kft. Lellei Tábor Főzőkonyha | 14,6 | átlagos |
Balatonlelle | Gyermektábor Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Non-Profit Kft. Főzőkonyha | 12,7 | átlagos |
Balatonlelle | Nemzetközi Tábor Oliverinn Üdülő Camping Főzőkonyha | 18,1 | kiválóan megfelelt |
Balatonmáriafürdő | Keceli Gyermek és Ifjúsági Tábor Tálalókonyha | 13,7 | átlagos |
Balatonmáriafürdő | "Miskolci Gyermektábor" Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Balatonmáriafürdői Gyermektábor Főzőkonyha | 10,2 | átlag alatti |
Balatonszabadi | Balatonszabadi Aranyalma Óvodája és Bölcsődéje | 15,5 | átlag feletti |
Balatonszárszó | Lepkeház Ifjúsági Üdülő Főzőkonyha | 13,2 | átlagos |
Balatonszárszó | Családi Üdülő Főzőkonyha | 13,7 | átlagos |
Balatonszemes | Kid Sportüdülő "GYERMEKTÁBOR" | 14,7 | átlagos |
Balatonszepezd | Balatonszepezdi Ifjúsági Tábor Főzőkonyha | 14,2 | átlagos |
Báránd | Óvoda Tálalókonyha. | 14,5 | átlagos |
Békéscsaba | Kemény Gábor Szakközépiskola Tálalókonyha | 15 | átlagos |
Berekfürdő | Park Étterem Főzőkonyha. | 16,9 | átlag feletti |
Berettyóújfalu | KÖSZI 5.számú Ebédlő Tálalókonyha | 15,9 | átlag feletti |
Berettyóújfalu | 2. sz. Főző és Tálalókonyha KÖSZI | 14,9 | átlagos |
Berettyóújfalu | 1. sz. Főző és Tálalókonyha KÖSZI | 14,1 | átlagos |
Beszterec | Besztereci Konyha | 16,7 | átlag feletti |
Búcsúszentlászló | Főzőkonyha | 15,3 | átlag feletti |
Cegléd | Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon Főző és Tálalókonyha | 16,5 | Átlag feletti |
Celldömölk | Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha | 11,4 | átlag alatti |
Celldömölk | Népjóléti Szolgálat Bölcsőde Főzőkonyha | 15,2 | átlagos |
Celldömölk | Celldömölk Város Óvoda Tálalókonyha | 13,4 | átlagos |
Csapi | Csapi Kisherceg Térségi Óvoda és Főzőkonyha | 15 | átlagos |
Csikvánd | Gyarmati Aranydió Óvoda Csikvándi Tagóvoda Tálalókonyha | 11,3 | átlag alatti |
Csopak | Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda) | 16 | átlag feletti |
Dabas | Dabas-Sári Óvoda Tálalókonyha | 16,1 | átlag feletti |
Demecser | Demecser Város Önkormányzata Konyha és Étterem | 18,6 | kiválóan megfelelt |
Derecske | Mesevár Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha | 18,1 | kiválóan megfelelt |
Derecske | Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft., Központi Főzőkonyha | 11,5 | átlag alatti |
Devecser | Vackor Művészeti Modell Óvoda és Mini Bölcsőde Főzőkonyha | 16,8 | átlag feletti |
Doboz | Doboz Mesekert Óvoda és Tálalókonyha | 15,2 | átlagos |
Domaszék | ZSOLI-TÁR 2012 Kft. | 16,4 | átlag feletti |
Écs | RÁBAKÉSZ Kft. Écsi Főzőkonyha | 14 | átlagos |
Érsekhalma | Főzőkonyha | 17,7 | átlag feletti |
Esztár | Főzőkonyha | 15,1 | átlagos |
Esztergom | Gran Camping- "EGYÜTT LENNI JÓ GYERMEKTÁBOR" Spejz Vendéglő | 10,5 | átlag alatti |
Fonyód | Bonyhád Tábor Gyermek és ifi Tábor | 11,5 | átlag alatti |
Fonyód | FROKK Gyermek és Ifjúsági Tábor Konyha | 17,1 | átlag feletti |
Földes | Kállay László Óvoda, Főzőkonyha | 13,5 | átlagos |
Füzesabony | Pöttömke Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha | 9,4 | átlag alatti |
Gádoros | Napközi Konyha Főzőkonyha | 16,4 | átlag feletti |
Gerendás | Gerendási Óvoda tálalókonyha | 11,6 | átlag alatti |
Gomba | Református és Alapművészeti Általános Iskola Főző és Tálalókonyha | 14,8 | átlagos |
Gyenesdiás | Győrzámolyi Általános iskola Nyári Tábor Vadóctanya Ifjúsági Szállás Főzőkonyha | 16,6 | átlag feletti |
Gyenesdiás | Főzőkonyha | 16,9 | átlag feletti |
Gyöngyös | VAMAV Étterem és Büfé Főzőkonyha | 14,5 | átlagos |
Gyöngyös | Mátra Party Kft. Petőfi utcai Tálalókonyha | 13 | átlagos |
Gyöngyöspata | Gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola Tálalókonyha | 15,3 | átlag feletti |
Gyöngyössolymos | Szent Miklós Általános Iskola Főzőkonyha | 15,9 | átlag feletti |
Győr | Bárczi Gusztáv Iskola Melegítő-Tálaló konyha | 8,7 | átlag alatti |
Győr | Ördögkonyha Kft. Fekete Konyha | 15,9 | átlag feletti |
Győr | Kossuth Zsuzsnna Lánykollégium Főzőkonyha | 12,5 | átlagos |
Győrszemere | Főzőkonyha | 14,3 | átlagos |
Hajdúszoboszló | Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Főzőkonyha | 17,7 | átlag feletti |
Hajdúszoboszló | Bárdos Lajos Általános Iskola Főzőkonyha | 16 | átlag feletti |
Hatvan | Bölcsőde Tálalókonyha | 16,2 | átlag feletti |
Hosszúpályi | Főzőkonyha | 17,2 | átlag feletti |
Ibrány | Központi Konyha | 13,6 | átlagos |
Ikervár | Ikervár Mesevár Óvoda Tálalókonyha | 13,8 | átlagos |
Kaba | Napközi Konyha Főzőkonyha | 16,4 | átlag feletti |
Káld | Suli Harmónia Általános Iskola és Óvoda Központ Káld Óvoda Tálalókonyha | 12,8 | átlagos |
Kalocsa | Iskolai Főzőkonyha | 15,2 | átlagos |
Kalocsa | Belvárosi Főzőkonyha | 13,7 | átlagos |
Kalocsa | Belvárosi tálalókonyha | 14,2 | átlagos |
Karcag | Euró Kft Tálalókonyha | 10,7 | átlag alatti |
Karcag | Győrffy István Katolikus Általános Iskola Tálalókonyha | 15,7 | átlag feletti |
Karcag | ESSEN Gyermekétkeztetési Kft. | 16,1 | átlag feletti |
Karcag | Szent Pál Marista Általános Iskola „IskolaTálalókonyha” | 14,2 | átlag feletti |
Kék | Kéki Konyha | 17,7 | átlag feletti |
Kemenesmagasi | Kemenesmagasi Önkormányzati Konyha | 13,8 | átlagos |
Kerekharaszt | Kerekharaszti Csillagfény Óvoda Tálalókonyha | 16,3 | átlag feletti |
Keszthely | Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola NAPKÖZISTÁBOR Tálalókonyha | 16,8 | átlag feletti |
Keszthely | Ranolder János Római Kat. Ált. Isk. Tálalókonyha | 15,3 | átlag feletti |
Kisbér | Kisbér Város Igazgatóság Önkormányzati Főzőkonyha | 13,2 | átlagos |
Kisbér | Őszi Napfény Idősek Otthona Főzőkonyha | 10 | átlag alatti |
Komárom | Komáromi Kistáltos Óvoda Tálalókonyha | 14,1 | átlagos |
Kondoros | Petőfi Általános Iskola Tálalókonyha | 17,2 | átlag feletti |
Körmend | Dienes Óvoda Tálalókonyha | 17,2 | átlag feletti |
Környe | Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde-Környe Iskola Főzőkonyha | 15,4 | átlag feletti |
Kunhegyes | Általános Iskola Tálalókonyha | 13,8 | átlagos |
Kunmadaras | Kunmadarasi Összevont Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha | 15,4 | átlag feletti |
Lenti | Gönczi Ferenc Gimnázium Főzőkonyha | 14,8 | átlagos |
Lenti | Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha | 16,1 | átlag feletti |
Lenti | Kopling Gondozási Központ Tálalókonyha | 16,4 | átlag feletti |
Lenti | Bölcsőde Lenti Főzőkonyha | 14,5 | átlagos |
Levelek | Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyha | 15,2 | átlagos |
Lövő | Héttörpe Vendéglő | 13,5 | átlagos |
Magyarpolány | Magyarpolányi Német nemzetiségi Óvoda és Mini Bölcsőde Tálalókonyha | 12,8 | átlagos |
Magyarpolány | Magyarpolányi Német Nemzetiségi Általános Iskola Tálalókonyha | 15,3 | átlag feletti |
Mersevát | Merseváti Óvoda Tálalókonyha | 19,3 | kiválóan megfelelt |
Mezőtúr | Kossuth Lajos Általános Iskola Tálalókonyha | 10,3 | átlag alatti |
Mezőtúr | Mezőtúr Református Kollégium Főzőkonyha | 14,1 | átlagos |
Mihályi | Hársfa Vendéglő . | 11,7 | átlag alatti |
Molnaszecsőd | Dr. Batthyányné Coret Mária Óvoda és Bölcsőde Molnaszecsődi Tagóvodája Tálalókonyha | 12,2 | átlag alatti |
Nagyhalász | Csuha Antal Baptista Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium és Szakközépiskola Főzőkonyha | 18,1 | kiválóan megfelelt |
Nagyigmánd | Nagyigmándi Kincseskert Óvoda Főzőkonyha | 11,7 | átlag alatti |
Nagykálló | Korányi Frigyes Gimnázium Főzőkonyha | 16,3 | átlag feletti |
Nagykanizsa | Központi Óvoda Konyha Bázis | 15,7 | átlag feletti |
Nagykapornak | Főzőkonyha Időskorúak Otthona | 13,6 | átlagos |
Nagykőrös | Fehér Róka Kifőzde | 17,5 | átlag feletti |
Nagylózs | Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ Időskorúak Otthona Nagylózs Főzőkonyha. | 15,5 | átlag feletti |
Napkor | Napkori Gyermekétkeztetési Intézmény Főzőkonyha | 14,5 | átlagos |
Nemesnádudvar | Lénárd Konyhája, Főzőkonyha | 14,7 | átlagos |
Nyírbogdány | Főzőkonyha. | 14,6 | átlagos |
Nyíregyháza | Apáczai Csere János Diákétterem Főzőkonyha | 13,4 | átlagos |
Nyíregyháza | 10. sz. Katica Bölcsőde Főzőkonyha. | 16,5 | átlag feletti |
Nyíregyháza | Tündérkert Keleti Óvoda-Koszorú Úti Telephely Tálalókonyha | 14,3 | átlagos |
Nyúl | Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha | 15,4 | átlag feletti |
Oroszlány | József Attila Általános Iskola Tálalókonyha | 11,6 | átlag alatti |
Oroszlány | Brunszvik Teréz Óvoda Főző-Tálalókonyha | 17,4 | átlag feletti |
Pacsa | Pacsai Napsugár Óvoda | 16,8 | átlag feletti |
Pannonhalma | IMI Coop Kft. Óvoda Főzőkonyha | 15,4 | átlag feletti |
Pannonhalma | Szt. Benedek Általános iskola és Középiskola Tálalókonyha | 15,4 | átlag feletti |
Pápa | Jókai Tálalókonyha | 16,9 | átlag feletti |
Pápakovácsi | Pápakovácsi Általános Iskola Konyha | 14,6 | átlagos |
Pápakovácsi | Pápai Egyesített Bölcsődék Fenyveserdő Bölcsőde Tagintézmény Tálalókonyha | 15,7 | átlag feletti |
Pápoc | Idősek Klubja Főzőkonyha | 14,9 | átlagos |
Parád | Parádi Idősek Otthona Főzőkonyha | 13,8 | átlagos |
Piliscsév | Piliscsévi Kalandpark-Tábor "NAPKÖZISTÁBOR" | 15,4 | átlag feletti |
Pilismarót | Dunaliget Üdülő "OLVASÓTÁBOR" | 15 | átlagos |
Pusztaföldvár | Községi Konyha Főzőkonyha | 16,3 | átlag feletti |
Püspökladány | Püspökladányi Egyesített Óvodai Intézmény, Katica Óvoda Főző és Tálalókonyha | 13,4 | átlagos |
Püspökladány | Szivárvány Óvoda és Margaréta Bölcsőde Tálalókonyha | 16,9 | átlag feletti |
Rábakecöl | Rábakecöli Vadgesztenye Óvoda Főzőkonyha | 12,9 | Átlagos |
Recsk | Csengővár Óvoda és Minibölcsőde Tálalókonyha | 13,9 | átlagos |
Röszke | Főzőkonyha | 17,6 | átlag feletti |
Ruzsa | Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha | 17,9 | átlag feletti |
Ságvár | Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde | 14,5 | átlagos |
Sárrétudvari | Sárrétudvari Polgármesteri Hivatal Főzőkonyha | 11,8 | átlag alatti |
Sárvár | Sárvári Vármellék Óvoda Szatmár utcai Telephelye Tálalókonyha | 11,7 | átlag alatti |
Sárvár | 5209/2 Gyöngyös úti Tálalókonyha | 13,3 | átlagos |
Sárvár | Nádasdy Étterem | 17,3 | átlag feletti |
Sárvár | Szent László Kórház Főzőkonyha | 11 | átlag alatti |
Siófok | Óbudai Sport Kft. Sóstói Tábor Tálalókonyha | 16,6 | Átlag feletti |
Siófok | Kersák –Tanya „Csodatábor” Tálalókonyha "CSODATÁBOR" | 16,2 | átlag feletti |
Siófok | NÉBIH TOK Főzőkonyha "GYERMEKTÁBOR" | 15,7 | átlag feletti |
Siófok | Siófok Város Csicsergő Bölcsődéje Főzőkonyha | 18,5 | kiválóan megfelelt |
Sopronkövesd | RÁBAKÉSZ Kft. Sopronkövesdi Egység Főzőkonyha | 16 | átlag feletti |
Szákszend | Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha | 14 | átlagos |
Szántód | „Kézműves és Sport Tábor” Budapest Önkormányzat Üdülő-Tálalókonyha | 13,1 | átlagos |
Szárföld | Szárföldi Búzavirág Óvoda és Konyha | 14,1 | átlagos |
Szarvas | Benka Tálalókonyha | 13,6 | átlagos |
Szeged | Potyka Étterem Főzőkonyha | 16,8 | átlag feletti |
Szeged | Cukkini Étterem | 17,9 | kiválóan megfelelt |
Szeged | Lugas Vendéglő | 14,3 | átlagos |
Szentgotthárd | Játékvár Óvoda Tálalókonyha | 13 | átlagos |
Szentgotthárd | Markusovszky Kórház Tálaló-Étterem Szentgotthárd | 13,6 | átlagos |
Szerep | Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha | 14,8 | átlagos |
Szombathely | Barátság utcai Tálalókonyha | 19 | kiválóan megfelelt |
Szombathely | Brenner János Étterem főzőkonyha - Iskolai tábor | 18,5 | kiválóan megfelelt |
Tápióbicske | Gyermeklánc Óvoda Főző és Tálalókonyha | 15,7 | átlag feletti |
Tapolca | Napközi Konyha, Bárdos László Általános Iskola | 17,7 | átlag feletti |
Tapolca | Tapolca Diák és Közétkeztető Kft. Tálalókonyha | 8,4 | átlag alatti |
Tapolca | Tapolca Diák és Közétkeztető Kft. Napközi Konyha | 16,3 | átlag feletti |
Tapolca | Napközi Konyha | 15,3 | átlag feletti |
Tapolca | Napközi Konyha (Tálalókonyha) | 13,3 | átlagos |
Telekgerendás | Telekgerendási Község Önkormányzat Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde Tálalókonyha | 16,3 | átlag feletti |
Tiszafüred | Bán Zsigmond Református Általános iskola és Óvoda Iskolai Tálalókonyha | 14 | átlagos |
Tiszatelek | Tiszateleki Napköziotthonos Óvoda és Konyha | 17 | átlag feletti |
Tomajmonostora | Tomajmonostori Csillagszem Óvoda Tálalókonyha | 13,1 | átlagos |
Túrkeve | Nótás Vendéglő Főzőkonyha | 14,1 | átlagos |
Türje | Főzőkonyha | 15 | átlagos |
Veszkény | RÁBAKÉSZ Kft. Veszkényi Konyhája | 13,6 | átlagos |
Veszprém | "ZOO Napközistábor" ZOO Restaurant | 14,8 | átlagos |
Veszprémvarsány | Veszprémvarsány Zsibolya Kft. Főzőkonyha | 11,7 | átlag alatti |
Zalacsány | Csány László Általános Iskola Tálalókonyha | 13,9 | átlagos |
Zalaegerszeg | Űrhajós Bölcsőde Főzőkonyha | 14,2 | átlagos |
Zalaegerszeg | Főzőkonyha Szociális Otthon. | 15,1 | átlagos |
Zalaszántó | Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha | 15,4 | átlag feletti |
Zalaszentgrót | Csányi László Főzőkonyha | 9,3 | átlag alatti |
Zalaszentgrót | Koncz Dezső Óvoda, Ált. Isk., Diákotthon, Különleges Gyermekotthon és Készségfejlesztő Spec. Szakiskola Tálalókonyha | 16,3 | átlag feletti |
Zalaszentiván | Zalaszentiváni Füles Mackó Óvoda Tálalókonyha | 12,4 | átlagos |
Zamárdi | Hethland Szörftábor Vasutasok Szakszervezet Üdülője Főzőkonyha „Ferde Fenyő Étterem” | 17,5 | átlag feletti |
Zirc | Zirci Önkormányzat Szolgáltató Központ Főző és Tálalókonyha | 16,2 | átlag feletti |