egy nő előrehajolva ül, kezében telefon

Fájó tagjaidra a legjobb borogatás egy olcsó főzelék-alapanyagból készül!

Szinte ott van mindenki hűtőjében a zöldség, amiből a legjobb fájdalomcsillapító borogatás készíthető.


Az ízületi gyulladás (arthritis) az ízületek krónikus gyulladásos állapota. Hogy ez hogyan alakul ki és milyen fájdalmas betegségről van szó, arról korábban írtunk. Ugyanott azt is elmondtuk, mik azok az italok és ételek, amikről sajnos le kell mondaniuk az arthritisben szenvedőknek, ha enyhíteni szeretnék tüneteiket.

A nutritionfacts.org viszont egy igen érdekes, „külső” kúrát ajánl minapi cikkében. Egész pontosan nem ők, hanem az általuk idézett német Duisburg-Esseni Egyetem munkatársai, akik pár éve „Káposztalevél hatékonyságának vizsgálata a térd ízületi porckopásának kezelésében” címmel egy komplett tanulmányt szenteltek a kérdésnek.

Ebben ízületi porckopással, ízületi gyulladással diagnosztizált betegek egy csoportjának térdét

4 héten át heti 1-3 alkalommal káposztalevélbe csomagolták. Mindeközben a kontroll csoportnál a szokásos fájdalomcsillapító krémet vetették be és volt egy harmadik csoport, ahol semmilyen kezelésre nem került sor.

z\u00f6ld k\u00e1poszta, mellette barna nyel\u0171 k\u00e9s

Fotó: Monika Grabkowska / Unsplash


28 nap után a szakemberek azt találták, hogy a káposzta ugyanolyan hatékony, mint a fájdalomcsillapító kenőcs: a betegek kevesebb fájdalmat éreztek, jobban tudták mozgatni a térdüket és úgy általában jobb közérzetről számoltak be.

A zöldség nagy előnye, hogy teljesen természetes gyógymód, nem tartalmaz semmiféle kemikáliát – és még olcsóbb is.

Mindez egyébként nem új tudás, inkább csak elfeledett: a káposztát régen nevezték a szegény ember borogatásának.

Legközelebb tehát, ha fáj a térded, csuklód, könyököd, bokád, próbáld meg egy kis káposztával enyhíteni a fájdalmad. Ha beválik, nem lesz többé szükséged gyógyszerre.