egy nő bevásárol

A környezetvédők azért küzdenek, hogy kivonják a forgalomból a kedvenc sonkád

Áll a bál a világ egyik leghíresebb sonkája körül, emiatt felmerült a lehetősége, hogy búcsút kell-e intenünk a kedvencünknek. A cikkből kiderül, hogy hol tart most az ügy.


Spanyolország ikonikus sonkája és az ország sertéstartói körül igazi politikai csata alakult ki - számolt be nemrégiben az inews.co.uk oldala. Mutatjuk, hogy ez pontosan mit jelent.

Ez is érdekelhet: Gasztrolegek: a legdrágább spanyol sonka árát nem találod ki

jamon sonk\u00e1k l\u00f3gnak egym\u00e1s mellett

Fotó: Thomas Vogel / Unsplash


A spanyol jamon (magyarul: sonka) valóban egy ádáz politikai vita középpontjába került, miután a spanyol kormány egyik minisztere elítélte a sonkát előállító gazdaságok szerinte környezetkárosító tevékenységét.

Alberto Garzón fogyasztóvédelmi miniszter egyúttal felkérte az embereket, fogyasszanak kevesebb húst a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében. A politikus ugyanakkor megvédte a tradicionális legeltetést és makkal etetést, ám elítélte az úgynevezett "mega-farmokat", ahol sok estben több ezer állatot tartanak. És ha ez még nem lenne elég: az utóbbi időkben több spanyol állatjogi csoport is folytatott olyan titkos nyomozásokat, amiknek sikerült állatkínzással kapcsolatos eseteket feltárniuk.

Emiatt pedig komoly nemzeti vita indult az ügyben.

Miért érinti rosszul ez a spanyol gazdaságot?

kismalacok egym\u00e1s mellett \u00e1llnak

Fotó: Suzanne Tucker / Unsplash


Igaz, hogy az Európai Unióban Németország számított sokáig a legnagyobb sertéshústermelőnek, ám az afrikai sertéspestis (ASF) 2020-as kitörések után Spanyolország vette át a legnagyobb exportőr szerepét az igen jövedelmező kínai piacon. Fontos megemlíteni, hogy Spanyolországot a gazdálkodási módszerek kevésbé szigorú szabályozása is nagyban segítette.

Hogyan tovább?

jamon sonk\u00e1k egy boltban

Photo by Z S / Unsplash


Az állatkínzások miatt több sertéstelep tulajdonosát is bíróság elé állították. A megannyi vád között szerepelt például, hogy a már elhullt állatokat a még élőkhöz nagyon közel tárolták, illetve nagyon beteg egyedek is előfordultak az állományokban.

A sonka, csak úgy, mint a paella (rizses egytálétel) és a rioja bor, a spanyol gasztronómia ikonjai közé tartoznak, ezért érdekes lehet a végkifejlet.