shiitake gombák

Gombaegzotikumok: ezeket a japán gombákat kóstold itthon

A gomba a japán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, így nagyon sok fajta közül lehet választani. A következő útmutató a japán gombaegzotikumok világába kalauzol, viszont elsősorban olyanokat mutatunk be, amelyeket itthon is kóstolhatsz.


jap\u00e1n \u00e9telek, rizs, gomba, hal, miso leves \u00e9s tea

A japán konyha jellemzője, hogy az ételekben több féle textúra jelenik meg.

Fotó: Richard Iwaki / Unsplash


A japán étrend az egyik legegészségesebb az egész világon. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a japán konyha, vagyis a washoku főbb alkotóelemei közé tartozik a hal, a rizs, a zöldtea és a tofu.

Viszont kevesen tudják, hogy milyen jelentősek a gombafajták.

Shiitake gomba

shiitake gomb\u00e1k barna t\u00e1lban

A gomba íze a főzés, sütés után válik intenzívvé.

Fotó: Yuval Zukerman / Unsplash


A shiitake vagy illatos fagomba, az egyik legnépszerűbb gombafajta a japán konyhában, sőt Japánon kívül is igen jól ismert. Általában frissen vagy szárítva kapható, utóbbit fogyasztás előtt vízbe kell áztatni.

Fokhagymához hasonlítható illattal rendelkezik, az íze pedig igen erőteljes. Barna kalapjáról és bézs színű lemezkéiről könnyen felismerhető. Az ázsiai országokban a hosszú élet titkának is nevezik, ezért régóta használják az orvoslásban.

Kálium-, foszfor- és nátriumtartalma miatt fogyasztása erősen ajánlott a keringési problémákkal küzdőknek.

A kutatások szerint a shiitake képes csökkenteni a vérnyomást és a trombózis kialakulásának veszélyét.

Érdekesség, hogy a laska és a csiperke után ebből a gombafajtából termelnek Kelet-Ázsiában a legtöbbet.

Próbáld ki ezt a mennyei fokhagymás shiitake receptet:


Shiitake gomba, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, vaj és már indulhat is a főzés.

Hogyan tárold őket?

gombafejek \u00e9s egy t\u00e1l gomb\u00e1kkal t\u00f6ltve a h\u00e1tt\u00e9rben

Tudtad? A gombák körülbelül 90 százaléka víz.

Fotó: Christine Siracusa / Unsplash


Mindenképpen hűtőben tárold a gombákat, viszont a legjobb, ha a vásárlást követően elfogyasztod őket.
maitake gomba

Ízletes és tápláló vadon élő fajták.

Fotó: www.flickr.com


Nálunk kevésbé ismert a következő két japán gombafajta, viszont Japánban hatalmas népszerűségnek örvendenek.

Erinigi: Az Eringi egy nagyméretű laskagomba, elsősorban Japánban népszerű. Vastag, húsos szárát általában felszeletelik és pirított vagy grillezett ételekbe teszik.
Maitake: A maitake gomba egy másik nagyon népszerű gomba a japán konyhában. Nagy kolóniákban nő, gyakran a gombák királyának is nevezik.

Shimeji gomba

shimeji gomb\u00e1k

Sose fogyaszd nyersen ezeket a gombákat!

Fotó: Max Griss / Unsplash


A shimeji vagy bükkfa gomba egy kellemes ízű, enyhe aromájú gombafaj, amit főleg a reformkonyhában használnak előszeretettel.

A shimeji általában bükkfán él meg és több mint húsz fajtája ismert.

A leggyakoribb a barna és a fehér shimeji. Pici, törékeny gomba, ami fehér vagy barna kalap alatt rejtőzködik.

Alacsony energiaszintű és szinte koleszterinmentes, ezenkívül proteinben és rostokban gazdag. Csak úgy, mint a shiitake, a shimeji is magas antioxidáns-tartalmú, így növeli az immunitást. Egyes kutatások szerint a shimeji gomba rendszeres fogyasztása megelőzi a cukorbetegséget, allergiát és az elhízást.

Előszeretettel használják levesekhez és párolt vagy sült ételekhez.

Íme egy egyszerű serpenyőben elkészíthető shimeji recept:


Csupán hagymára és shimeji gombára lesz szükséged ehhez a szuper ételhez!