japán nők állnak egy ház előtt
Fotó: beeboys / Shutterstock

6 ok, amiért az okinavai emberek 100 évig élnek

Szeretnél egészségben szép kort megérni? Akkor a legjobb, ha elolvasod, hogy Japán legidősebb emberei szerint mi a hosszú élet titka.


A japán egészségügyi minisztérium szerint a felkelő nap országának százévesnél idősebb lakossága elérte a 86 510 fős rekordot, ami 6 060 fős növekedést jelent 2020-hoz képest. Bő fél évszázaddal ezelőtt, 1963-ban még mindössze 153 főt tett ki az aggastyánok száma. Ma viszont már 1450 japán emberből egy megéri a 100 évet vagy még annál is többet. A nők ennek 88 százalékát teszik ki, köztük van Kane Tanaka, a világ legidősebb embere is, aki idén 119 éves.

Ez is érdekelhet: Olimpikonok találkozása az autentikus japán konyhával

​Miért számít a hosszú élettartam?

egy id\u0151s ember kezei

Fotó: Danie Franco / Unsplash


Az Okinawa Centenarian Study, amit Dr. Makoto Suzuki indított el 1975-ben, a világ leghosszabb, folyamatosan futó, százévesekkel foglalkozó tanulmánya. Az évek során a kutatócsoport több mint 1000 idős embert vizsgált meg, hogy megértse az egészséges öregedésért felelős genetikai és környezeti-életmódbeli tényezőket.

Okinava a Japánhoz Ryukyu-szigetek legnagyobb tagja, a Csendes-óceán nyugati részén helyezkedik el. A szigetvilág kulturálisan, gasztronómiailag, sőt nyelvileg is eltér Japán többi részétől, ugyanis sokáig önálló állam volt, csak 1872-ben vált Japán részévé. Japánon belül itt a legmagasabb a szép kort megért emberek aránya.

A csapat 2001-ben megjelent könyve szerint az okinavai százéveseknek rendben van a koleszterinszintje, emellett alacsony náluk a mell- és prosztatarák kialakulásának kockázata. Mindemellett nincsenek testsúlyproblémáik, fittek és erős a csontozatuk, de a mentális állapotuk is figyelemre méltó.

Ha sikerülne megértenünk az öregedés folyamatát, akkor lehetővé válna, hogy az emberek egészségesebb, hosszabb életet éljenek. Ez az orvostudomány történetének egyik legnagyobb felfedezése lenne.

– mondta Dr. Bradley Willcox, a kutatócsapat egyik munkatársa. A szakemberek munkájuk során 6 pontban foglalták össze az "okinavai hosszú élet titkát".

​1. Táplálkozás és testmozgás

okinavai \u00e9telek az asztalon

Fotó: JenJ Payless2 / Shutterstock


Az okinavaiak úgy hiszik, a testünk egy templom, ezért nem szabad beszennyezni.

Mértékkel fogyasztanak alkoholt és általában nem dohányoznak. Ami ennél is fontosabb, hogy mind fizikailag, mind szellemileg nagyon aktívak. Táplálékuk nagyrészt növényi alapú, tehát nem kalóriadús. Naponta több mint egy kilogramm zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket esznek meg, a szójabab például szinte minden étkezés része. Kenyér helyett a fő szénhidrát az édesburgonya, aminek alacsony a glikémiás terhelése, illetve sok hasznos vegyület fordul elő benne. Ezek közül a színes flavonoid vegyületek segíthetik az általános egészséget, és lassíthatják az öregedési folyamatot.

Egy fontos gyakorlatot is követnek az okinavai emberek, amit japánul "hara hachi bu"-nak neveznek. Ez annyit jelent, hogy csak addig esznek, amíg 80 százalékig laknak jól.

2. ​Pozitív életszemlélet

nahai f\u00e9rfi \u00e1ll egy b\u00f3d\u00e9n\u00e1l

Fotó: taylorbraney / Shutterstock


Minden okinavai százéves pozitívan tekint az életre, a világra. Szinte mindig optimisták, szeretnek szórakozni, tehát az életkoruk előrehaladtával is élvezik az életet. Ők ezt „ikigai”-nak hívják, ami japánul céltudatosságot jelent.

Ikigainak számíthatnak az olyan hétköznapi dolgok is, mint a háziállatok gondozása, a család vagy a hit.

3. ​Szellemi aktivitás

egy id\u0151s n\u0151 k\u00f6nyvet olvas

Fotó: Henry & Co. / Unsplash


Okinavai nyelven eredetileg nem létezett szó a nyugdíjra, így egészen a közelmúltig ez nem is volt ismert fogalom. Az emberek idős korukban is csak azt tették, amit egész életükben, tehát dolgoztak vagy gazdálkodtak. A lényeg, hogy az okinavai emberek a végsőkig elkötelezettek maradnak.

Így elégedettségben töltik életüket, sőt még az egészségügyi kiadásaikat is csökkentik, mivel egész életükben fizikailag és szellemileg is aktívak maradnak.

4. A közösség ereje

id\u0151s n\u0151k s\u00e9t\u00e1lnak

Fotó: beeboys / Shutterstock


Az okinavaiak általában nagy családdal és erős szociális háttérrel rendelkeznek. A közösségeik nagyon összetartóak, itt tényleg mindenki ismer mindenkit. Összejöveteleik „moai” néven ismert csoportokban történnek, ahol a nők az élet dolgairól csevegnek, zöld teát iszogatnak, esetleg egy kis desszertet is fogyasztanak. Eközben a férfiak cigarettáznak, alkoholt fogyasztanak, ami részben megmagyarázhatja, miért élnek valamivel kevesebb ideig, mint nő társaik.

Mivel a szigeten élő emberek egészségesebbek, mindig is Okinaván voltak a legalacsonyabbak az egészségügyi kiadások, így nem okoz problémát, hogy ez egyébként Japán egyik "legszegényebb" része. 2000-ben Japánban az egész országban bevezették a Hosszú távú gondozási programot, ami magában foglalta többek között az idősek napközbeni ellátását is. Természetesen az okinavaiak hozták ki ebből is a legtöbbet.

A kutatók szerint a több szociális kapcsolattal rendelkező idős emberek boldogabbak és egészségesebbek, ez pedig növelheti a várható életkort.

5. ​Stresszmentes élet

okinava naplemente tengerpart

Fotó: dreamsky / Shutterstock


Az okinavaiak szeretik lassan élni az életet, ezért semmilyen teendőjükkel nem kapkodnak. A történelem során elszenvedett tragédiák és fájdalmak miatt a stresszbíró képességük is magasabb.

A közelmúltban egy kutatásból derült ki, hogy a FOXO3A (Forkhead box O3) névre keresztelt stresszgátló gén is hozzájárulhat a hosszú élethez. Ha csak egy ilyen gén is található benned, akkor kétszer-háromszor nagyobb az esélye annak, hogy megéred a 100 évet.

Az okinavaiak magasabb százalékban rendelkeznek ezzel a génnel.

6. Spiritualitás

okinawai oroszl\u00e1nok

Fotó: Skaterlunatic / Unsplash


Az okinavaiak nagyon spirituális emberek.

Minden évben meglátogatják őseik sírjait, ott piknikeznek, és úgy beszélgetnek velük, mintha még mindig élnének. Nemzedékeken keresztül fenntartják ezt a szokást. Ezenkívül saját ősi animista vallásuk van (anima = lélek, animizmus = meglelkesítő, vagyis megelevenítő), ennek megfelelően úgy gondolják, hogy mindenben spirituális energia lakozik. Az említett ősi vallást hagyományosan a papnők irányították. Bár a buddhizmus is elterjedt valamennyire a kultúrájukban, de még mindig erősebb az ősi vallásuk.

(weforum)