
Shoji az első japán szakács, aki elnyerte a rangos díjat
Kedvenc táskádból készít sütit a séf, aki 27 évesen bevonult a gasztrotörténelembe
Natsuko Shoji japán séfnek sikerült az, ami korábban még senkinek sem. A gasztronómia világa most őt ünnepli, nagyon is jogosan.
Nagyon örülnek a japán gasztronómia szereplői, ugyanis az idén 10. alkalommal kiírt "The Asia’s 50 Best Restaurants Academy" választáson a japán Natsuko Shoji-t választották meg Ázsia legjobb női séfjévé, így ő lett az első japán szakácsnő, aki elnyerte a rangos címet.
Ez is érdekelhet: Igaz vagy hamis? 11 népszerű tény és mítosz a koffeinről
Shoji fiatal kora ellenére (27 éves) a gasztronómia világában már elismert séfnek számít, miután két éve megnyitotta tokiói az Été (franciául: nyár) fantázia névre hallgató éttermét.
A hírről beszámoló rappler oldala emlékeztet rá, 2014-es megnyitása óta az étterem folyamatosan ötvözni próbálja a a gasztronómiát a divattal és a szezonalitással. Shoji előtt egyébként már több nemzetközi szakács is megemelte a kalapját, ilyen volt például a három Michelin-csillagos dán René Redzepi és a molekuláris gasztronómia spanyol ikonja, Ferran Adrià.
Indoklásában a "The World's 50 Best Restaurants Academy" kiemelte Shoji eleganciáját, perfekcionizmusát, a részletekre való odafigyelését és kreatív látásmódját.
Alkotásai hűen testesítik meg a japán konyha művésziségét. A séfnek egyébként már nem ez az első nagy gasztronómiai sikere, ugyanis 2020-ban megkapta az "Ázsia legjobb cukrászának" járó címet is.
Natsumi Shoji útja a kulináris sztárság felé
Sok sikeres szakácshoz hasonlóan Shoji is már nagyon fiatalon elkezdett érdeklődni a gasztronómia iránt. Középiskolás korában egy iskolai feladat során szeretett bele a cukrászművészetbe. A főiskola elvégzése után úgy döntött, hogy szenvedélye lesz a hivatása, a progresszív, francia stílusú tokiói Florilège-ben kezdett dolgozni, ez az étterem 2021-ben "Az Ázsiai 50 legjobb étterme" listáján a hetedik helyet szerezte meg.
Shoji egyedi stílusa aprólékos gyümölcstorta-kreációiban teljesedik ki, ezeket általában luxus divatházak (Chanel és Louis Vuitton) és dizájnerek táskái ihletik.
A japán séf szeret szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozni, a prémium minőségű gyümölcsöket a leghíresebb japán vidékekről szokta beszerezni. Ilyen például a sagai mézédes eper és a különleges fehér húsú okayamai őszibarack.
Nagyon hálás vagyok ezért a díjért, és szeretném kifejezni hálámat azoknak az embereknek, akik támogattak engem. Remélem, hogy példakép lehetek más női szakácsok számára Japánban, és bízom benne, hogy ez a díj ösztönzi majd őket, hogy kövessék álmaikat
- mondja a díjnyertes séf a róla és étterméről készült fenti videóban.
Shoji az "Ázsia legjobb női séfjének" járó díjat március 29-én egy ünnepi díjátadón fogja hivatalosan átvenni. Az díjról egyébként a "The 50 Best Restaurants Academy" több mint 300 tagja szokott minden évben szavazni, a zsűri tagjait a világ legbefolyásosabb gasztronómiai vezetői közé sorolják.
- A profik eszköze: minden, amit tudni kell a japán késekről - Vince ›
- Szinte kár megenni, olyan aranyosak ezek a japán rizsgombócok ... ›
- Olimpikonok találkozása az autentikus japán konyhával Tokióban ... ›
- A japán omlett, ami úgy néz ki, mint egy tornádó - VIDEÓ - Vince ›
- Tévhitek és igazságok a világ legdrágább marhahúsáról - Vince ›