
Fotó: PuzzlePix
Egy nap egy recept: joghurtos palacsinta rózsaszín töltelékkel
2021-11-17
Joghurt a palacsintában, joghurt a töltelékben. A receptben a gyümölcs ízlés szerint variálható, mi most "rózsaszín" finomságokat választottunk.
Hozzávalók
palacsinta
- 125 g liszt
- 2 tojás
- 200 ml víz
- 100 ml natúr joghurt
- 100 ml olaj
- csipet só
- olaj a sütéshez
töltelék
- 2 db egészséges birsalma
- 100 g magozott szilva
- 500 ml víz
- 50 g cukor
- fél citrom leve
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
- friss fodormenta
- 200 ml görög joghurt
- 3 evőkanál méz
Így készül
- A palacsintához összekeverjük a hozzávalókat a szokásos módon, majd olajban, vagy olaj nélkül – ahogy a serpenyőnk engedi – kisütjük.
- A töltelékhez tisztítsuk meg a birseket, majd kockázzuk fel, és tegyük azonnal fél liter vízbe őket, melybe fél citrom levét facsartuk és meg is cukroztuk. Kezdjük el melegíteni, és tegyük bele a fahéjat, a szegfűszeget is.
- Amikor már 10–15 perce forr a birs, adjuk hozzá a felkockázott kékszilvát. Ha fagyasztottat használunk, engedjük fel előbb. A szilva rózsaszínűre festi a birset, és különleges ízt ad majd neki. A szilvát kék színű erdei gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.
- Ha megpuhult a birs, szűrjük le, s tegyük félre hűlni.
- Közben a joghurthoz adjuk hozzá a mézet, és tegyünk bele 2-3 fodormenta ágat, s botmixerrel dolgozzuk össze.
- Csavarjuk fel a palacsintákat a joghurtos öntettel, majd adjuk hozzá a kompótot is.
VINCE-tipp: Próbáljuk ki úgy is, hogy lazán a joghurtba törjük a kompótot – így is nagyszerű!