Egy nap egy recept: joghurtos palacsinta rózsaszín töltelékkel
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: joghurtos palacsinta rózsaszín töltelékkel

Joghurt a palacsintában, joghurt a töltelékben. A receptben a gyümölcs ízlés szerint variálható, mi most "rózsaszín" finomságokat választottunk.



Hozzávalók

palacsinta

  • 125 g liszt
  • 2 tojás
  • 200 ml víz
  • 100 ml natúr joghurt
  • 100 ml olaj
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

töltelék

  • 2 db egészséges birsalma
  • 100 g magozott szilva
  • 500 ml víz
  • 50 g cukor
  • fél citrom leve
  • fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
  • friss fodormenta
  • 200 ml görög joghurt
  • 3 evőkanál méz

Így készül

  1. A palacsintához összekeverjük a hozzávalókat a szokásos módon, majd olajban, vagy olaj nélkül – ahogy a serpenyőnk engedi – kisütjük.
  2. A töltelékhez tisztítsuk meg a birseket, majd kockázzuk fel, és tegyük azonnal fél liter vízbe őket, melybe fél citrom levét facsartuk és meg is cukroztuk. Kezdjük el melegíteni, és tegyük bele a fahéjat, a szegfűszeget is.
  3. Amikor már 10–15 perce forr a birs, adjuk hozzá a felkockázott kékszilvát. Ha fagyasztottat használunk, engedjük fel előbb. A szilva rózsaszínűre festi a birset, és különleges ízt ad majd neki. A szilvát kék színű erdei gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.
  4. Ha megpuhult a birs, szűrjük le, s tegyük félre hűlni.
  5. Közben a joghurthoz adjuk hozzá a mézet, és tegyünk bele 2-3 fodormenta ágat, s botmixerrel dolgozzuk össze.
  6. Csavarjuk fel a palacsintákat a joghurtos öntettel, majd adjuk hozzá a kompótot is.
VINCE-tipp: Próbáljuk ki úgy is, hogy lazán a joghurtba törjük a kompótot – így is nagyszerű!