Julia Child szakácskönyv író
Fotó: dirty_apron / Instagram

Kémből lett világhírű szakácsnő, az HBO most sorozatot készített az életéről

Ha még nem hallottál a szakácskönyvek királynőjéről, akkor most eljött az ideje, hogy megismerkedj vele! A hamarosan induló HBO-sorozat rengeteg főzést és még több kacagást ígér.Az HBO Max nemrég hozta nyilvánosságra új vígjátéksorozatának, a "Julia"-nak a megjelenési dátumát. A híres amerikai szakácskönyvíró és televíziós séf, Julia Child életét elmesélő sorozat premierje a streaming platformon 2022 márciusában várható - olvasható a collider oldalán.

Ez is érdekelhet: Igaz vagy hamis? 11 népszerű tény és mítosz a koffeinről

Az 1912-ben született Child angol szakon végzett, mellette igen sportos életet élt (golfozott, kosarazott, teniszezett), valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a második világháború idején felvételre jelentkezett az amerikai hadsereg női szakaszához (Women's Army Cops). Mivel 188 centiméterével túl magasnak találtatott, a csatatér helyett a Stratégiai Szolgáltatások Irodájához (OSS) küldték tovább. Eleinte gépírónőként dolgozott az OSS washingtoni főhadiszállásán, de képesítése és tapasztalata miatt hamarosan előléptették kutatói beosztásba (cápariasztót fejlesztettek a búvároknak), 1944-ben Sri Lankán kapott megbízatást. Bár a szó szoros értelmében sosem volt kém, munkája olyannyira titkos volt, hogy az arról szóló akta titkosítását csak 2008-ban oldották fel.

Női James Bondként így végül nem sikerült híressé válnia, a háború utáni civil foglalkozásával viszont annál inkább: már az 1960-as évektől igyekezett bevezetni az amerikaiakat a francia konyhaművészet rejtelmeibe. 1961-ben megjelent első szakácskönyve, a 734 oldalas Mastering the Art of French Cooking („A francia konyhaművészet elsajátítása”) olyan hatalmas sikert aratott, hogy nem sokkal később belevágott egy nagyszabású főzőműsorba.

A 2009-es, fiktív szállal tarkított Julie & Julia - Két nő, egy recept című filmmel ellentétben a mostani HBO-s sorozatot teljes egészében Julia Child élete és az említett műsor, a "The French Chef" ihlette – ez volt az egyik első főzőműsor a televíziózás történetében.

Megnyerő személyisége és őszinte humora miatt millióknak lett a kedvenc szakácsa. Childnak összesen 13 tévéműsora és 16 szakácskönyve készült, így nem is kérdés, hogy miért szokták a "szakácskönyvek királynőjének" nevezni. Egyébként valóban királynői kort ért meg: 2004. augusztus 13-án, két nappal 92. születésnapja előtt hunyt el.


Az HBO Max sorozat a sok recept és főzés mellett sokat foglalkozik majd Child 48 évig tartó harmonikus házasságával – és annak olykor változó dinamikájával is.

Mint lent látható, már kiszivárogtak az első képek a márciusban képernyőre kerülő filmből. Ezen a főszereplő Sarah Lancashire színésznő látható Child teljesen élethűen újraépített ikonikus konyhájában.


A sorozatban Lancashire mellett az amerikai David Hyde Pierce is szerepel.