kék bevásárlókocsi egy boltban

Elkezdődött a visszaszámlálás: 2027-ben eltűnik a legendás magyar termék a polcokról

Klímaváltozás, munkaerőhiány és a technológiai elmaradottság szerepel az okok között.


A kajszibarack és az őszibarack lehet a klímaváltozás következő nagy vesztese: miután az elmúlt két évben zsinórban nagyon rossz volt a termés, ha idén és jövőre is folytatódik ez a tendencia, rengeteg magyar gazda fog felhagyni ezeknek a gyümölcsöknek a termesztésével.

Az ágazatra a legnagyobb fenyegetést az időjárás és a technológiai elmaradottság jelenti,

hiszen ha a hazai termelők nem tudnak védekezni az aszályos időszakok és a tavaszi fagyok ellen, akkor máris versenyhátrányba kerülnek. De milyen is a magyar gyümölcsösök állapota jelenleg? Milyen lehetőségeket és milyen kihívásokat rejtenek? Az Agrárszektor erről kérdezte Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökét.

A szakember rámutatott arra az ismert tényre, hogy az utóbbi időszakban jelentősen csökkent az alma és az őszibarack termőterülete, miközben például a bodzáé és a dióé komoly mértékben bővült. Utóbbiak esetében ez a növekedés elsősorban annak tudható be, hogy mérsékelt tőke- és élőmunka-igényű gyümölcsfajok, valamint a termelési kockázatuk sem túl magas. Az intenzív ültetvények termőre fordulása, vagyis az első olyan év, amikor a termésből származó bevétel már fedezi az adott évi kiadást, az intenzív ültetvények esetében a 3-4. év, míg az extenzívebb ültetvényeknél az 5-6. év.

s\u00e1rgabarackok a f\u00e1n z\u00f6ld levelek k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Jared Subia / Unsplash


Arra a kérdésre, hogy az újonnan telepített ültetvények milyen gyümölcsökből állnak, Apáti Ferenc rámutatott, hogy az új ültetvények összetételét illetően nincsenek tökéletesen pontos információik, azonban az egyes gyümölcsfajták népszerűségét illetően elmondható, hogy az élőmunka-igényes, és/vagy az időjárási károk (különösen a tavaszi fagyok) szempontjából kockázatos fajok - így

a kajszi, a cseresznye, az őszibarack, és a szamóca - esetében a telepítési kedv erőteljesen megtorpant.

A klíma változását rosszul tűrő, valamint munkaerő-igényes gyümölcsök termesztése - mint például a málnáé, a szederé, a fekete ribizlié és a köszmétéé - pedig gyakorlatilag eltűnt a hazai köztermesztésből, és ebben az állapotban a belátható jövőben nem is várható változás.

Nagy kérdőjel a kajszibarack és az őszibarack: 2020-ban és 2021-ben óriási károkat, sok gazdaságban totális termésveszteséget okoztak a tavaszi fagyok. Ha ez idén, esetleg jövőre is megismétlődik, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni e gyümölcsök termesztésével, mert 3-4 éves totális terméskiesését nem lehet túlélni - figyelmeztetett Apáti Ferenc.

A gyümölcságazat jelenlegi helyzeténél fogva szinte biztosra vehető, hogy sok idős vagy korszerűtlen ültetvény ki fog esni a piacról, ami jelentheti akár azt is, hogy

a következő öt évben az ültetvényfelület harmada és a gyümölcstermelő vállalkozások 30-50%-a el fog tűnni.

Ezek a negatív ágazati folyamatok gyakorlatilag elkerülhetetlenek, a tőkeszegény és korszerűtlen gazdaságok esetében mára lényegében nem maradt megoldás - jelentette ki Apáti Ferenc.