
Egy virágot kell fogyasztanod, hogy egy életen át frissen tartsd az agyadat
A spring.org.uk oldala ismertetett a minap egy érdekes kutatási eredményt azzal kapcsolatban, milyen élelmiszerekkel tartható sokáig frissen az emberi agy. A hivatkozott vizsgálatot Rodney Johnson, az University of Department amerikai egyetem állattudományi intézetének professzora folytatta le egereken.
Olvasd el ezt is! Van egy táplálékkiegészítő, ami még a fiatalok agyával is csodát tesz
A professzor összesen 6 különböző élelmiszert azonosított be, ami az agy öregedését és a memóriavesztést előidéző apró gyulladások kialakulását gátolja. Ezek közös tulajdonsága, hogy gazdagok a luteolin nevű, gyulladáscsökkentő hatású flavonoidban.
Amikor idősebb egereknek luteolinban gazdag étrendet állítottunk össze, azt tapasztaltuk, hogy csökkent az agyukban a gyulladások mértéke és a memóriájuk úgy kezdett működni, mint a fiatalabb egyedeké
– idézi a spring.co.uk cikke Rodney Johnsont.
Fotó: Levi Meir Clancy / Unsplash
Az említett luteolin zöldség alapú élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben, ezek közül is kiemelkedik a répa, az olívaolaj, a zeller a kakukkfű, a borsmenta, a brokkoli, az oregánó és a petrezselyem. Szintén nagy mennyiségben van jelen az illető flavonoid a kamillavirágban.