szőke nő szájában sárga virág

Egy virágot kell fogyasztanod, hogy egy életen át frissen tartsd az agyadat

Egy egereken végzett amerikai kísérlet beazonosította a vegyületet, ami késlelteti az agy öregedését.


A spring.org.uk oldala ismertetett a minap egy érdekes kutatási eredményt azzal kapcsolatban, milyen élelmiszerekkel tartható sokáig frissen az emberi agy. A hivatkozott vizsgálatot Rodney Johnson, az University of Department amerikai egyetem állattudományi intézetének professzora folytatta le egereken.

A professzor összesen 6 különböző élelmiszert azonosított be, ami az agy öregedését és a memóriavesztést előidéző apró gyulladások kialakulását gátolja. Ezek közös tulajdonsága, hogy gazdagok a luteolin nevű, gyulladáscsökkentő hatású flavonoidban.

Amikor idősebb egereknek luteolinban gazdag étrendet állítottunk össze, azt tapasztaltuk, hogy csökkent az agyukban a gyulladások mértéke és a memóriájuk úgy kezdett működni, mint a fiatalabb egyedeké

– idézi a spring.co.uk cikke Rodney Johnsont.

Az említett luteolin zöldség alapú élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben, ezek közül is kiemelkedik a répa, az olívaolaj, a zeller a kakukkfű, a borsmenta, a brokkoli, az oregánó és a petrezselyem. Szintén nagy mennyiségben van jelen az illető flavonoid a kamillavirágban.