lila-arany gömbök és barna-fehér szívalakok egy sötét tányéron, háttérben gyertya
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: borsos téli keksz

Különleges fűszerezésű karácsonyi sütemény. A téli keksz saját asztalra, de akár másnak a fájára, ajándéknak is elkészíthető.



Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 120 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • 55 g méz
  • 1 tojás
  • 3 teáskanál őrölt gyömbér, fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, kardamom
  • 1/4 teáskanál őrölt fehérbors
  • 1 csipet só

Így készül

  1. A vajat összeolvasztjuk a cukorral, a mézzel és a fűszerekkel. A lisztet a sütőporral és a sóval keverjük össze.
  2. A kihűlt vajas keverékhez hozzáadjuk a tojást, majd a liszttel lágy tésztává gyúrjuk. Lefóliázva, hűtőben pihentetjük legalább 2 órát.
  3. 180 fokra melegítjük a sütőt, előkészítünk két sütőlapot. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
  4. 12–15 percig sütjük, fontos, hogy egyenletes színt kapjon, és az alja ne váltson aranybarnára.
  5. Rácson hűtjük ki, ízlés szerint dekorálhatjuk cukormázzal és dekorcukorral.
VINCE-tipp: Ha ajándékba készül, vághatunk bele egy pici lyukat az akasztómadzagnak.