kalács, sült, ételek tányérokon

Mi bármelyiket szívesen kipróbálnánk

Fotó: Jed Owen / Unsplash

Nézd meg, milyen ételekkel ünneplik más nemzetek a karácsonyt!

„Majom farka" ital, osztriga és ropogós malacsült. Kitalálod, ezeket vajon melyik nemzetek fogyasztják karácsonykor? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatsz a következő cikkből.



Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy mi szerepel a mi karácsonyi menünkön: bejgli, töltött káposzta és halászlé. Na de mit esznek a dánok, a kolumbiaiak és az ausztrálok?

​Argentína


Mi szerepel az argentín karácsonyi menün? Többet között kismalacsült, darált húsos pite és szeletekre vágott borjúhús krémes tonhal-majonézes szósszal.

Ha karácsony estéjén bekukkanthatnál egy argentínai család lakásába, akkor azt látnád, hogy éppen ezeket a mennyei falatokat eszik. Kint pedig a hideg tél helyett a forró nyár tombol.

Ausztrália


Ausztráliában a karácsonyi fogások rengeteg friss, szezonális nyári alapanyagot tartalmaznak.

Saláták, sült csirke és mennyei friss gyümölcsös Pavlova desszertnek…

És persze rengeteg friss garnélarák. Az ausztráliai keresztények részt vesznek az éjféli misén, majd karácsony napján is betérnek a templomba. Ezt követően korai (akár már délután induló) vacsora jön a családdal és a barátokkal, szabadtéri grillezés vagy hagyományos brit ünnepi étkezés formájában, pulykasült és szilvapuding társaságában.

​Chile


Szenteste a családok összegyűlnek egy nagy vacsorára. Gyakori az asztalon a pulykasült, de más húsok is előfordulhatnak. Ezek mellett akad még zöldség, burgonya és persze finom chilei vörösbor.

A chileieknek van egy hagyományos ünnepi italuk, a cola de mono, vagyis a „majom farka".

Mindenkinek van saját receptje, de az alapanyagok szinte mindenhol megegyeznek: aguardiente (ánizs ízű szeszesital), kávé, tej és cukor kerül bele. Tipikus chilei ünnepi étel még a Pan de Pascua nevű karácsonyi gyümölcstorta.

​Kolumbia


Ha karácsonykor Kolumbiában jársz, akkor ki kell próbálnod a hagyományos kolumbiai buñuelókat, azaz a queso frescóból (friss fehér sajt) és kukoricalisztből készült mennyei sült golyókat.

Sok natillát (puding) és hojuelát (narancslével vagy narancshéjjal ízesített péksütemények) is kóstolhatsz majd.

Kuba

A Noche Buena – ahogy a kubaiak nevezik a karácsonyesti vacsorát – főétkezése helyi specialitásokra épülő lakoma lesz sok feketebabbal és rizzsel, mellettük általában sült malac is szerepel a menün.

Desszertnek sült banánt, rizspudingot és rumos tortát fogyasztanak.

Csehország

Csehországban sokan böjtölnek szenteste napján, napközben csak egy kis kenyeret esznek a bő esti vacsora előtt.

A nagy lakoma általában halászlevével vagy gombás kubával (árpából készült rizottó) kezdődik, majd egy főétel következik, ami jellemzően sült pontyból és burgonyasalátából áll.

Dánia

A dán karácsonyi vacsora manapság gyakran sült kacsából és libából áll, míg régen a sertéssült volt a jellemző. A vörös káposzta és mártások, valamint a főtt burgonya hagyományos kísérők.

Az étkezés nem teljes desszert nélkül: általában ris à l'amande (hideg rizspuding) vagy risengrød (forró rizspuding) kerül az asztalra tejszínhabbal, mandulával, vaníliával és forró cseresznye szósszal.

Finnország

A karácsony esti vacsoraasztalon szerepel egy kis egy céklasaláta, rakott karórépa és sült sonka.

Mindemellett pástétomok és halételek készülnek leggyakrabban.

Franciaország


A karácsonyi vacsorát Franciaországban Le Réveillonnak hívják.

A lakoma általában sokféle elemet tartalmaz, beleértve az osztrigát, a libamájat, a gesztenyével töltött sült pulykát és a különféle sajtokat. A péksütemények mellett szerepelnek különféle szárított és friss gyümölcsök, kandírozott citrushéj, valamint mandula és dió is.

Ha érdekelnek a francia péksütemények, akkor olvasd el ezt a cikket.

Németország


Németországban előfordul liba, kacsa, nyúl és Krustenbraten (ropogós héjú sertéssült) a karácsonyi vacsoraasztalon.

A hagyományos karácsonyi desszert a Weihnachtsplätzchen nevű apró sütemény.

​Egyesült Királyság


A hagyományos brit karácsonyi vacsora pulykasültet, sült burgonyát, sült malacot, kelbimbót, áfonyaszószt és mártásokat tartalmaz.

Mindemellett, ahogy szinte bármikor az év során, apró töltött pitéket is fogyasztanak.