Egy maszkos nő gyümölcsökkel teli bevásárlókosárral a kezében

Sokan próbálják növelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Meglepően befolyásolta a karantén élelmiszerfogyasztási szokásainkat

Idén májusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal karanténkutatást végzett arról, miként változtak meg az emberek élelmiszervásárlási szokásai a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt. A felmérésből többek között az is kiderült, hogy a lakosság új szokásokat is kialakított. Mutatjuk is az eredményeket!Majdnem kétezren töltötték ki idén májusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület által közzétett karanténkutatást. A felmérés szerint, a pandémia harmadik hullámában a vásárlók elkezdtek visszajárni a boltokba, azonban ez a szám még távolról sem érte el a járvány előtti időszakot. Az online boltok ugyanakkor örülhettek, mivel az ottani vásárlók száma folyamatosan növekedett. A kutatás szerint a termékek kiválasztásakor továbbra is a legfontosabb szempontok közé tartozik az íz és a minőség. Viszont egyre több háztartásnak számít az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása is.

Az élelmiszertartalékok felhalmozása azonban sokaknak továbbra is nagy problémát jelent.

A háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják elfogyasztani a termékeket a szavatossági időn belül.

Ugyanakkor csökkent az elpazarolt élelmiszerek mennyisége, mivel a karantén alatt sokaknak több ideje jutott az otthoni főzésre és étkezésre. Ennek egy negatív hatása, hogy több csomagolási hulladék keletkezett.

A koronavírus-járvány egyik sajátossága, a „karanténkilók felszedése" is sokak életét befolyásolta. Az első és harmadik hullám között kétszer annyian híztak meg, mint ahányan fogytak. Az egész magyar lakosság testsúlya átlagosan 30 dkg-mal nőtt.

A gyarapodás fő oka, hogy a legtöbb embernek drasztikusan csökkent a fizikai aktivitása, vagyis a lakosság majdnem 40 százaléka tölt napi 8 óránál több időt a székben.

Természetesen akadtak olyanok is, akik pont a pandémia alatt kezdtek el tudatosabban táplálkozni.

Egyre többen figyelnek a kalóriabevitelre, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére.

Illetve az emberek továbbra is nagy figyelmet fordítanak az otthoni élelmiszerbiztonságra.