Jót tesz a szívnek, a fogaknak, az emésztésnek, mégis sokan nem eszik
Fotó: KOHUKU / Shutterstock

Jót tesz a szívnek, a fogaknak, az emésztésnek, mégis sokan nem eszik

Akad egy igazi csoda fűszer, amit sajnos nálunk még nem használnak túl sokan. Itt az idő, hogy te is megismerd és kipróbáld.


A citrusos, eukaliptuszra emlékeztető ízű kardamom története szorosan kapcsolódik Indiához, ott már több ezer éve termesztik. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt sokáig csak gyógyászati célokra vetették be. Már az ókori egyiptomiak is ismerték, ők fogfehérítésre, az ókori görögök és rómaik pedig parfüm készítéséhez használták a zöld fűszert. Bemutatkozik a kardamom!

Ez is érdekelhet: Akár egy teáskanálnyi fűszer is csökkentheti a vérnyomást

1. Vérnyomáscsökkentő hatású

kardamom darabok

Fotó: Jaspreet Kalsi / Unsplash


Több kutatás szerint a kardamom vízhajtó hatása miatt csökkenti a vérnyomást, ugyanis segít eltávolítani szervezetben például a szívtájékon felgyülemlett vizet - olvasható a healthline.com oldalán.

2. Rákellenes vegyületeket tartalmaz

kardamom szemek sz\u00e9tt\u00f6rve

Fotó: The Matter of Food / Unsplash


A kardamom bizonyos vegyületei sikerrel veszik fel a küzdelmet a rákos megbetegedésekkel szemben, egészen konkrétan úgy tűnik, képesek megállítani a daganatok növekedését. Mindazonáltal ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak, további vizsgálatok szükségesek.

Olvasd el ezt is: Készítsd el te is a 30 éve elhunyt Freddie Mercury kedvenc ételét!

3. Megvéd a krónikus betegségektől

sz\u00ednes gy\u00f3gyszerek

Fotó: Adam Nieścioruk / Unsplash


A fűszer gazdag olyan vegyületekben, amik "lelohasztják" a gyulladásokat a szervezetben. Ez azért fontos, mert a tartósan jelen lévő gyulladások krónikus betegségekhez vezethetnek.

4. Segít az emésztési problémákon

laborat\u00f3riumi vizsg\u00e1lat

Fotó: Drew Hays / Unsplash


A kardamomot már évezredek óta használják emésztési problémák ellen, de még az émelygés kellemetlen tüneteit is képes csillapítani. Jelenleg több kutatás is azt vizsgálja, a kardamom miként tudja megakadályozni a gyomorfekély kialakulását. A kutatók által elvégzett vizsgálatok alapján a fűszer védelmet nyújt a Helicobacter pylori baktérium ellen, ami sok esetben felelős a gyomorfekély kialakulásáért.

5. Megelőzi a fogszuvasodást

egy n\u0151 mosolyog

Fotó. Lesly Juarez / Unsplash


Egyes ázsiai kultúrákban szokássá vált, hogy az emberek az étkezés után egy egész kardamomot elrágcsálnak, így megszabadulva a rossz lehelettől. Több vizsgálat azt is megállapította, hogy a kardamom kivonat hatékonyan küzd azon baktériumok ellen, amik a fogszuvasodást okozzák.

6. Antibakteriális hatású

kardamom darabok k\u00f6zelr\u0151l

Fotó: Mousum De / Unsplash


A fűszer illóolajai és kivonatai számos olyan baktériumtörzzsel felveszik a küzdelmet, amik elősegítik a gombás fertőzések, ételmérgezések és gyomorpanaszok kialakulását.

7. Javítja a légzést

egy n\u0151 leveg\u0151t vesz

Fotó: Darius Bashar / Unsplash


A kardamom javítja a légzést azáltal, hogy segíti a jobb oxigénfelvételt és ellazítja a légutakat. Ez különösen hasznos lehet az asztmás megbetegedések kezelésében.

8. Csökkenti a vércukorszintet

v\u00e9rnyom\u00e1sm\u00e9r\u0151

Fotó: Mockup Graphics / Unsplash


Egy 2014-es amerikai kutatás eredményei azt mutatták, a fahéj, a kardamom és a gyömbér szabályozza a vércukorszintet.

9. Segít a szorongás tünetein

kardamom magok

Fotó: Karyna Panchenko / Unsplash


A kardamom több tanulmány szerint is oldja a szorongást, emellett jótékony hatással van a derékbőségre és megakadályozza a máj elzsírosodását. Mindezért valószínűleg a magas antioxidáns-tartalom a "felelős".

+1 Biztonságosan és széles körben elérhető

indiai f\u0171szerek t\u00e1lakban

Fotó: Agnieszka Kowalczyk / Unsplash


A kardamomot általában főzéshez és sütéshez szokták használni, nagyon sokoldalú fűszerről van szó. Használható indiai currykhoz és pörköltekhez, valamint mézeskalácsos süteményekhez, kenyérhez és egyéb pékárukhoz is.