piros coca cola doboz
Fotó: Mae Mu / Unsplash

Tudtad? A kólával főzni is lehet, nem is akármit!

Tényleg igaz, hogy a kólát nem kizárólag a szomjúság csillapítására, hanem főzésre is lehet használni. Mutatjuk, hogyan!


Mindig jó, ha akad a hűtődben egy rostokban, antioxidánsokban és vitaminban gazdag karfiol, hiszen a kelvirág nemcsak egészséges, de hihetetlen sokoldalú zöldég is. Ezt bizonyítandó most nem egy szokvány tepsis karfiol receptet szeretnénk neked mutatni, hanem egy ennél százszor izgalmasabbat.

karfiol \u00e9s z\u00f6ld levelek

Fotó: Irene Kredenets / Unsplash


A különleges ízű kólás karfiol falatokat hozzáadhatod salátákhoz, tacóhoz, de még pizza feltétként is használhatod őket. Sőt, a quinoával és a rizzsel is tökéletesen harmonizálnak - írja a vegnews oldala.

Hozzávalók

  • 1 nagy fej karfiol, közepes kockákra vágva
  • 1 pohár mandulatej
  • ½ pohár liszt
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 2 pohár kukoricapehely, összetörve
  • 1 pohár zsemlemorzsa
piros k\u00f3l\u00e1s dobozok j\u00e9g k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: James Yarema / Unsplash


A kólás szószhoz

  • 1,5 pohár kóla
  • ¾ pohár barna cukor
  • ¼ pohár paradicsompüré
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál csípős szósz
  • 1 teáskanál pirospaprika pehely
feh\u00e9r karfiol fa deszk\u00e1n

Fotó: Alice Esmeralda / Unsplash


Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy közepes tálban alaposan keverjük össze a tejet, a lisztet, a fokhagymaport, a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a füstölt paprikát.
  3. Egy légmentesen záródó zacskóba tegyük bele a kukoricapelyhet és a zsemlemorzsát, és jól rázzuk össze.
  4. Mártsuk a karfiol darabokat a tésztába, és adjuk őket hozzá a kukoricapehely keverékhez
  5. Tegyük rá a karfiolokat a sütőpapíros tepsire.
  6. Süssük őket 30-35 percig. Ha nem elég ropogósak, akkor még további 5 percig hagyd a karfiolokat a sütőben.
f\u00e9lbe v\u00e1gott karfiolok

Fotó: Karolina Kołodziejczak / Unsplash


Így készül a kólás szósz

  1. Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót
  2. Forraljuk fel a keveréket.
  3. Csökkentsük a hőt és hagyjuk főni a kólás szószt 5 percig.
  4. Ha besűrűsödött, dobjuk a karfiolt a masszába.
  5. Rakjuk vissza a bevont karfiolokat a tepsire, és tegyük őket a sütőbe 3 percre.
  6. Melegen tálaljuk a végén.