szakállas férfi kanalat emel a szájához

A kis fekete golyó, amit az erő tortájának is neveznek, nem véletlenül

Sokan kacérkodnak a kaviárfogyasztás gondolatával, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki. Ebben segítünk most a rövid kaviár-kisokosunkkal.


A kaviárt a legtöbben luxuscsemegének gondolják. Ez ugyan így is van, ám a kaviárfogyasztás mégsem csupán a felső tízezer szórakozása. A Luxatic osztott meg pár hasznos tanácsot kezdőknek, amit mindenképp érdemes megfogadod, ha egyszer kaviárevésre adod a fejed és nem szeretnéd, hogy meglepetés érjen. Na de mit kell tudni róla?

A kaviár története egészen az ókori Görögországig vezethető vissza, a neve a perzsa chav jar, azaz az „erő tortája" kifejezésből származik. Eleink megsejtettek valamit: a kaviár rendkívül egészséges, gazdag többek között B12-vitaminban, telítetlen "jó" zsírsavakban, szelénben, vasban.

A kaviárt, nem meglepő módon, az orosz királyi családok hozták be a köztudatba. A leghíresebb változata a mai napig a világszerte ismert orosz kaviár, ami a Fekete-tengerben, az Azovi-tengerben és a Kaszpi-tengerben honos valódi tokfélék ikráját jelöli.

Bár elég sokféle változata létezik, az igazi ínyencek kaviárnak tényleg csak a legjobb tokhalfélék családjából származó érlelt ikrákat tekintik. Ezzel együtt más halfajtákból, például repülőhalból, szibériai vizából, gömbhalból, lazacból vagy pisztrángból is egyre több kerül a boltok polcaira – ezek is mind nagyon finomak és megfizethetőbbek. Ha nem számít, hogy honnan származik a kaviárod, kezdésként próbálkozz ezekkel az olcsóbb fajtákkal.

Hogyan keressük? 

A kaviár vásárlásakor néhány dolgot érdemes szem előtt tartanod – leginkább az árát.

Kezdetben a megfizethetőbb kaviár lehet a jó választás: nem érdemes a legdrágábbat választani elsőre, mert a kezdő nyelv még nem érzi a finom különbségeket, ráadásul az sem biztos, hogy egyáltalán ízleni fog.

A kaviár vásárlásakor az egyik első szabály, hogy keresd a „malossol" feliratot. Ez általában a legjobb minőségű kaviárokon található, és azt jelenti, hogy a halikrát sós tengervízben áztatták. Ezzel szemben a gyengébb minőségű kaviárt az üzemben előállított sós lében "érlelik" csak.
Malossol kavi\u00e1r

Fotó: Shutterstock

Győződj meg róla, hogy tenyésztett állományból származik. Van jó néhány olyan ország, ahol a vadon termő kaviár vásárlása illegális, ezért fontos, hogy tudd, mit vásárolsz.

Bár nagyjából egy tucatnyi kaviártípus létezik, valójában csak három fő fajtája van a tokhal-kaviárnak. Nevezetesen a beluga, az ossetra és a sevruga. Az ikrák íze, mérete és textúrája alapján az ár, a minőség és az íz – ahogy említettük – két osztályba sorolható.

Az első osztályba a drágább, szilárd, nagy és egységes méretű és kinézetű tojások tartoznak, a kettes szint ezzel szemben megfizethetőbb, de a tojások is kevésbé egyenletesek és kevésbé finomak.

Az szinte biztos, hogy miután megismerted mindkét fokozatot a kaviároknál, már képes leszel az ízüket is megkülönböztetni.

Tálalás 

A tokhal-kaviárból számos alkategória létezik, attól függően, honnan származik és milyen sajátosságokkal rendelkezik.

Bárhogy is legyen, a lehető legkönnyebben és legegyszerűbben egy kanállal élvezheted a kaviárt.

A kaviárt általában jégágyon tálalják, a kanál pedig gyöngyházból, üvegből vagy kerámiából készül. A kaviárhoz soha nem szabad fém evőeszközt használni, mivel az megváltoztatja az ízét és tulajdonságait. Természetesen a legtöbb helyen, ahol kaviárt rendelsz, valószínűleg sótlan kekszet, pirítóst vagy orosz lepényt, a blinit kínálnak majd hozzá – míg a legtöbb palacsinta édes, a blinihez a sós, erős ízek illenek a legjobban.

kavi\u00e1r j\u00e9gen

Fotó: Shutterstock

A kaviár általában előételnek számít. Nemcsak az ára, hanem a gazdag íze és állaga miatt is.

Az igazi kaviárrajongók nem szokták megrágni sem. Helyette a nyelvükre helyezik, majd szétterítik a szájukban. A falat legyen apró, fél teáskanálnyi, hogy igazán kiélvezhesd az ízeket.

Ebben az esetben a kevesebb több!

Ha lehetséges, a kaviárt borítsd jégre, hogy megőrizze frissességét. Egyes kísérőanyagok – például a tojásfehérje, az uborka és a kapribogyó – elronthatják a kaviár ízharmóniáját.

Mit igyál hozzá? 

Ami a kaviár alkohollal való párosítását illeti, van néhány borfajta, ami kifejezetten illik hozzá. Mindazonáltal

egy hideg, fagyasztott prémium vodka a legjobb választás. Egy jó minőségű vodka ízvilága kiemeli a kaviár sós, tengeri ízét.
kavi\u00e1r vodk\u00e1val

Fotó: Shutterstock

A pezsgő szintén kiváló kísérő lehet, így ráadásul igazi királyi élvezetté válik a kaviárfogyasztás.

Mint a legtöbb tenger gyümölcsei, a kaviár is frissen élvezhető a legjobban. Ha a dobozos változatot választod, azt egy étkezéssel el tudod fogyasztani. Fontos viszont, hogy ne kibontás után ne álljon sokáig a levegőn, mert az nemcsak a kaviár ízét befolyásolja, de meg is betegíthet.

Ha nem tudod egyszerre elfogyasztani, győződj meg róla, hogy megfelelően le lezártad fóliával, és a hűtőszekrény leghidegebb részébe helyezed. Igyekezz ekkor is legfeljebb 3 napon belül elfogyasztani. A bontatlan konzerv nagyjából 2 hétig eltartható.

Jó étvágyat!