szalonnás kelbimbós tojásos muffinok egy fehér tányéron

Pont így néz ki egy jó kis őszi fánk!

Fotó: Elena Veselova / Shutterstock

Egy nap, egy őszi finomság #7: az alulértékelt kelbimbó

Ismét itt a kelbimbó szezonja. Lehet, hogy nem a kedvenced vagy még nem is próbáltad, de most bemutatunk egy őszi receptet, amit te is ki akarsz majd próbálni.



Sorozatunk mostani főszereplője az ősz egyik legalulértékeltebb zöldsége, a kelbimbó.

Mit érdemes tudni róla?

kelbimb\u00f3k egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Jól passzol a majoránnával, köménymaggal és szerecsendióval.

Fotó: Franzi Meyer / Unsplash


Íze miatt mini kelkáposztának is nevezhetnénk, mégis sokan ki nem állhatják. A séfek kifejezetten szeretnek a kelbimbóval dolgozni, mert remekül harmonizál más összetevőkkel. Mindemellett pedig rendkívül egészséges zöldség.

A kelbimbó gazdag C- és B-vitaminban, béta-karotinban, káliumban, kalciumban, illetve magnéziumban. A kutatások továbbá azt is kimutatták, hogy a kelbimbó immunerősítő hatással is rendelkezik.

Fontos, hogy ne főzd őket túl, mert akkor elveszíthetik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Kelbimbós, szalonnás-tojásos muffin

szalonn\u00e1s kelbimb\u00f3s toj\u00e1sos muffinok egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Ha kihűltek, akkor tárold őket légmentesen záródó dobozban.

Fotó: Elena Shashkina / Shutterstock


Hozzávalók:
  • 1/3 csésze apróra vágott szalonna
  • 2 csésze apróra vágott kelbimbó
  • 1 darab hagyma finomra vágva
  • 1/4 teáskanál bors
  • 1/4 teáskanál só
  • 6 tojás
  • 2/3 csésze tej
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1/8 teáskanál almaecet
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 csésze liszt
Így készül:
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Tedd az apróra vágott szalonnákat egy serpenyőbe, majd közepes lángon süsd őket 6-8 percig, amíg a szalonna ropogós nem lesz.
  3. Tedd egy tálba az elékészült szalonnát, és hagyj egy kis zsírt a serpenyőben.
  4. Mehet a hagyma és a kelbimbó a serpenyőbe. Ízlés szerint tegyél rá sót és borsot, és pirítsd az egészet körülbelül 5 percig.
  5. Amíg a kelbimbó sül, addig verd fel a tojásokat és a tejet egy nagy tálban.
  6. Add hozzá a dijoni mustárt, az almaecetet, a szódabikarbónát és a lisztet. Végül add a masszához a pirított szalonnát, a kelbimbót és a pirított hagymát.
  7. Oszd el a tésztát 10-12 muffin papír között.
  8. Körülbelül 25 percig kell őket sütni, vagy amíg aranyszínűek nem lesznek.