narancssárga sátor, fák és kövek a háttérben

Enélkül az 5 eszköz nélkül ne indulj el kempingezni!

Egyszerű felszerelésekről és tárgyakról van szó, mégis kulcsfontosságúak, ha egy stresszmentes kempingezésre vágsz.


Kezdjük a legelején. Mi is pontosan a vadkempingezés? A kempingezés minden olyan formája vadkempingezésnek számít, ami során a táborhelyed olyan természeti területen fekszik, ami hivatalosan nem minősül kempingnek, továbbá a lakott területektől távol esik. Ha a következő utazásod beleillik ebbe a kategóriába, akkor ne indulj el, anélkül, hogy az alábbi 5 dolgot bepakoltad volna.

Olvasd el ezt is! 6 utazás előtti teendő, amit soha nem szabad elfelejteni

1. Térképek és iránytű

egy ember a kez\u00e9ben tart egy ir\u00e1nyt\u0171t, h\u00e1tt\u00e9rben f\u00e1k

Fotó: Jamie Street / Unsplash


A fejlett technológia korában régimódi tanácsnak tűnhet, hogy vigyél magaddal térképeket és egy iránytűt, de ha az erdőbe vagy egy távoli ismeretlen területre indulsz kirándulni, akkor nagy eséllyel olyan helyen kötsz majd ki, ahol nincs mobiltelefon-szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy a máskor egyébként praktikus okostelefon térkép applikációja se fog megfelelően működni. Ebben az estben a térkép és az iránytű segíteni fog, így nem kell attól félned, hogy eltévedsz a vadonban.

2. Elsősegély csomag

piros els\u0151seg\u00e9ly doboz kinyitva

Fotó: Mat Napo / Unsplash


Egy szintén kulcsfontosságú szereplő a kempingezéshez szükséges eszközök listáján az elsősegély doboz. Tartalmaznia kell kötszereket, orvosi szalagot, fertőtlenítő törlőkendőket, gézt, ollót, rovarspray-t, fényvédőt, aszpirint, égési kenőcsöt és a személyes gyógyszereidet. Ezenkívül vedd figyelembe magát az úti célt is, és adj az elsősegély dobozhoz minden olyan szükséges eszközt, ami hasznos lehet az adott környezetben. Olyan területre mész például, ahol sok darázs él? Akkor ügyelj arra, hogy egy darázscsípés elleni krémet is bepakolj.

3. Hordozható kávéfőző


Túrázni szuper izgalmas, de sajnos egy idő után mindenki elfárad. Ilyenkor nincs is jobb, mint elkortyolgatni egy pohár frissen főzött kávét. Igen, jól olvastad, nem kell otthonról egy termoszban magaddal hoznod a kávét, ugyanis helyben frissen is elkészítheted. Csupán forró vízre lesz szükséged, a többit ugyanis elintézi helyetted a Wacao Minipresso hordozható kávéfőző. A kis gép nem igényel se elemet se áramot, ugyanis egy mechanikus pumpa végzi a munkát. Kapszulás és őrölt kávéval tölthető verziója is létezik, és mindkettőhöz jár egy beépített pohár, kanál és kis tisztítókefe. Az irodától kezdve a szállodai szobán át egészen a túrázásig bárhol használhatod. A fenti videóban bemutatják a működését is. A készülékbe összesen 8 gramm kávét tudsz tölteni, amiből pont megfelelő mennyiségű eszpresszót készíthetsz.

HASZNÁLATA SZUPER EGYSZERŰ CSAK TÖLTSD MEG KÁVÉVAL (VAGY KAPSZULÁVAL) ÉS FORRÓ VÍZZEL AZ ESZKÖZT, MAJD AZ OLDALÁN TALÁLHATÓ GOMB SEGÍTSÉGÉVEL PUMPÁLD KI BELŐLE A KÁVÉT.

Tisztítása sem vesz sok időt igénybe, szétcsavarozás után csak át kell öblíteni a részeket.

4. ​Élelmiszer és víz

t\u0171z, s\u00f6r\u00f6k, far\u00f6nk\u00f6k, \u00e9s egy ember

Fotó: Tom King / Unsplash


Ha nem szeretnél több csomag vizes palackot magaddal cipelni a kempingezésre, akkor egy folyó vagy patak közelében is letáborozhatsz. Ne igyál a folyó vízből közvetlenül, hanem forrald fel előtte. Így elpusztulnak a benne lévő baktériumok és egyéb káros élőlények. Ami az élelmiszereket illeti, ne vigyél magaddal könnyen romlandó élelmiszereket. Válassz előre elkészített ételeket, például konzerv babot, halat vagy levest. Ezek természetesen nem helyettesítik a friss fogásokat, de nem árt, ha van belőlük a hátizsákodban.

5. Alap konyhai felszerelések

piros kempingt\u0171zhely, ed\u00e9ny, f\u00e1k a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Will Truettner / Unsplash


A víz és az élelmiszer felmelegítéséhez egy kempingtűzhelyre lesz szükséged. Ezek a kicsi, hordozható gáztűzhelyek könnyűek és nagyon egyszerűen használhatók. Ne felejtsd el hozzá az "üzemanyagot" (gázpalackot) se.

Hacsak nem azt tervezed, hogy konzervdobozokból fogsz enni, akkor edényekre és serpenyőkre is szükséged lesz. Az otthoni edényeid valószínűleg túl nagyok a kempingtűzhelyhez, így érdemes kifejezetten túrázáshoz méretezetteket beszerezned. A fazekak és serpenyők mellett törésbiztos tányérokra, evőeszközökre és poharakra is szükséged lesz.