fekete-fehér fotón régi pénztárgép

Heteken belül duplájára nőhet az egyik legfontosabb élelmiszerünk ára

Év elején 400 forintba kerül, a háború és egyéb tényezők miatt azonban heteken belül megduplázhat egyik legfontosabb élelmiszerünk árát.


Jöhet a 800 forintos kenyér? - teszi fel a kérdést az Agrárszektor minapi cikke. A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kigyűjtve állapította meg, "elképesztő drágulás" kezdődött az év első hónapjában: a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció. Az éves maginfláció 7,4 százalékos volt januárban. Az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a cukoré 11,0 százalékkal nőtt tavaly januárhoz viszonyítva.

Ha elmegyünk egy nagyobb üzletbe, megdöbbentő árakkal találhatjuk magunkat szembe, egy kilogramm kenyeret például 400-450 forint alatt nem is lehet találni (év elején a lent látható statisztika szerint 405 forintba került egy kiló félbarna kenyér). Persze, nem a gluténmentes vagy magvas, barna kenyerekről van szó, hanem a hagyományos fehér kenyérről. Érthető módon felmerül bennünk a kérdés: mi ennek az oka? Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költségek emelkedése. Mind a malmoknál, mind a gazdáknál is jelentős tényező az utóbbi kettő, ráadásul az amúgy sem rózsás helyzet most tovább romlott.

A statisztikák szerint így változott az 1 kilós félbarna kenyér ára az elmúlt években

 • 2010: 245 Ft
 • 2011: 256 Ft
 • 2012: 257 Ft
 • 2013: 251 Ft
 • 2014: 239 Ft
 • 2015: 245 Ft
 • 2016: 227 Ft
 • 2017: 227 Ft
 • 2018: 241 Ft
 • 2019: 266 Ft
 • 2020: 300 Ft
 • 2021: 333 Ft
 • 2022: 405 Ft

Nem jók a kilátások

Itthon sajnos már jó ideje csúcson vannak az árak, néhány százalékkal meg is haladták a világpiaci árszintet.

Azonban, ha a világpiacon a háborúból kifolyólag egy komolyabb gabona- és olajos mag áremelkedés lesz, az Magyarországon heteken belül egy az egyben jelentkezni fog.

Raskó György agrárközgazdász az Agrárszektornak korábban elmondta, hogy a belföldi árak tovább fognak emelkedni, még drágább lesz a napraforgóolaj, a liszt, a kenyér, a péksütemények és több más termék is. Ez a drágulás pedig most határozottan benne van a levegőben.

Háború a szomszédban

b\u00fazamez\u0151 nappal

Fotó: Polina Rytova / Unsplash

Ukrajnát gyakran szokták Európa éléskamrájaként emlegetni jelentős élelmiszerexportja miatt, így az oroszokkal dúló háború komoly fennakadásokat okozhat az élelmiszerellátásban. Az orosz-ukrán feszültségek miatt tovább emelkedhet az olaj és a földgáz világpiaci ára is, emellett azonban a két ország még egy sor fontos nyersanyag piacán számít jelentős szereplőnek úgy, mint a nikkel, az árpa és a búza, melyek szállításában fennakadások jöhetnek a háború következtében. Ukrajna és Oroszország együtt a világ búzaexportjának 29%-át adják. Ukrajna a búza mellett zabból és kukoricából is komoly exportőr. Egyes szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy néhány országban kenyérhiányt is okozhat. Az export akadozása nem csak Európát érintené fájdalmasan, a Közel-Keleten és Afrikában is sok ország az ukrán búzára és kukoricára van utalva. A mezőgazdasági árak további emelkedése komolyabb ársokkot okozhat, főleg akkor, ha az oroszok elfoglalják az ukrán termőterületeket.

Nem most kezdődött a baj

Természetesen nem egyik napról a másikra ugrottak meg az árak, a bérek és a hiányok sem. Már tavaly november is arról kellett beszámolnunk, hogy a túlélésért küzd a pékségek jó része Magyarországon, az alapanyagok, valamint a szállítási- és energiaköltségek növekedését ugyanis sok ágazati szereplő már nem tudja lenyelni, függetlenül attól, hogy drágább lesz a kenyér és más pékáru is.

A pékszövetség akkori becslése szerint az előttünk álló egy-két évben tömegével zárhatnak be azok a vállalkozások,

amelyek nem tudnak költséghatékonyan termelni, így a meglévő kilencszáz sütőipari vállalkozásból a következő időszakban több száz húzhatja le a rolót – és ekkor a háború még nem kopogtatott az ajtón. Az pedig továbbra is a jövő kérdése, hogy hogyan tovább és milyen árak fognak visszaköszönni a pékáruk polcain (is).